eldiario.es

9

La Diputació d’Alacant va trossejar en una vintena de contractes el pagament de més de 200.000 euros a la trama de Fitur

Els documents que Compromís porta a la Fiscalia revelen pagaments reiterats al marge del contracte de Fitur a dues empreses que ja estan investigades en un jutjat d’Oriola per un pretés frau en el muntatge de pavellons

Pabellón de la Costa Blanca en Fitur en 2006.

Pavelló de la Costa Blanca en Fitur el 2006.

La Diputació d’Alacant, que presidia José Joaquín Ripoll, un exalt càrrec del PP avui imputat en el cas Brugal, va arribar a pagar el 2005 més de 214.000 euros mitjançant una vintena llarga de factures a les dues empreses denunciades per Compromís per irregularitats en l’adjudicació dels pavellons del Patronat de Turisme Costa Blanca entre els anys 2004 i 2009. Tots aqueixos pagaments van ser inferiors a 12.000 euros, que era llavors el límit legal per a haver de convocar concurs.

En la relació d’operacions, figura el 2005 el pagament de 324.800 euros a Equipamiento Integral para Stands Molinos, SL, corresponent a la contractació del pavelló en Fitur, i dos més de 81.200 euros cada un per l’adjudicació, el disseny i la realització de l’expositor i per la seua adaptació per a la fira de turisme de la Comunitat Valenciana. Al marge d’aqueixes tres factures, es van produir al llarg de l’any 22 pagaments més a aqueixa mateixa societat o a Exporigging, SL, amb els mateixos administradors, tots inferiors a 12.000 euros pel muntatge, el disseny o la realització d’expositors per a diversos certàmens. En alguns casos coincideixen les factures per faenes diferents per a una mateixa fira.

L’any anterior, el 2004, la llista dels pagaments sumava més de 102.000 euros fraccionats en una desena de factures, segons la documentació obtinguda per Compromís. I l’any següent, el 2006, a pesar que Equipamiento Integral para Stands Molinos, SL va cobrar 655.000 euros al març per l’adjudicació del disseny i la realització del pavelló de la Costa Blanca en Fitur, als quals cal afegir 40.700 més pel mateix concepte en acabar l’exercici, i 90.000 i 38.900 en sengles factures per la seua adaptació per a un altre certamen, va rebre juntament amb Exporigging, SL més de 183.000 euros fraccionats en 18 pagaments. El més menut de tots va ser de 7.808 euros i el més gran, de 12.000, just el límit per no haver de convocar concurs.

Segons Compromís, “hi ha indicis de delicte relacionats amb frau en la contractació i prevaricació de cap a cap”. La concurrència de les dues empreses de la trama a un mateix concurs juntament amb una tercera que sempre es retirava o un barem que va permetre atorgar a l’oferta més cara el contracte públic són altres de les irregularitats detectades. La coalició ha destapat aquesta altra trama semblant en la Diputació d’Alacant deu dies després de la sentència del TSJCV que va enviar a la presó els capitostos de la xarxa Gürtel Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez i va condemnar a nou anys Milagrosa Martínez, exconsellera de Turisme de Francisco Camps, per haver falsejat les adjudicacions del pavelló valencià en Fitur en aqueix mateix període.

Aquest nou cas Fitur afecta dues empreses que ja són investigades a Oriola dins d’una trama més àmplia de societats amb seu social al País Basc per un pretés frau precisament en contractes per a muntar expositors en la fira turística. La Fiscalia els atribueix en aqueixa causa, en què està imputada l’expresidenta del PP oriolà Pepa Ferrando, delictes de prevaricació i frau.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha