eldiario.es

Menú

El Tribunal Constitucional desestima el recurs del PSOE contra el tancament d’RTVV

La sentència no comenta la clausura decidida pel PP i es limita a arxivar l’assumpte atés que les Corts Valencianes ja han aprovat la creació d’una nova televisió pública

- PUBLICIDAD -
La crisis deja en el paro a casi un 37 por ciento de los periodistas de la C.Valenciana

El president de la Unió de Periodistes Valencians, Sergi Pitarch, durant una roda de premsa a les portes d’RTVV EFE

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs presentat per més de cinquanta diputats socialistes el febrer del 2014 contra la Llei de supressió de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) atés que posteriorment s’ha aprovat una nova llei per al restabliment del servei.

Segons consta en la sentència, el recurs es desestima per “pèrdua sobrevinguda de l’objecte” d’aquest amb motiu de les modificacions legals sobre això que han suposat les lleis autonòmiques per a restablir RTVV.

Tant la representant legal del PSOE com l’Advocacia de la Generalitat (dues vegades) van sol·licitar que s’acordara la finalització del procés per pèrdua d’objecte, atés que la Llei 12/2015, de 29 de desembre, per a la recuperació del servei de televisió i radiodifusió derogava de manera expressa la norma de 2013 que va suposar la fi de les emissions.

Després de l’aprovació d’aquestes normes, conclou el ple del Constitucional, la “controvèrsia plantejada ha desaparegut” pel que fa a la impugnació de la norma per vulneració de diversos articles de la Constitució.

El recurs del PSOE considerava que la Llei de supressió del servei d’RTVV que va promoure el Govern d’Alberto Fabra (PP) hauria “limitat el dret dels ciutadans en la participació dels assumptes públics” en el procés d’elaboració d’aquesta norma en seu parlamentària.

En conseqüència, el dictamen del Constitucional no analitza aquesta al·legació ni es pronuncia sobre una norma “que el legislador ha expulsat ja de l’ordenament”, encara que sí que es pronuncia sobre altres aspectes de procediment legislatiu que qüestionaven els diputats socialistes en el seu recurs.

Així, es desestima l’al·legació sobre el fet que la norma que va donar peu a la supressió del servei tinguera l’origen en una proposició de llei i no en un projecte de llei, perquè “cap obstacle s’ha establit en l’Estatut d’Autonomia o en el Reglament de les Corts a la capacitat dels grups de presentar proposicions de llei”.

Es desestima igualment la part del recurs referida a la pretesa falta de presentació dels antecedents necessaris per a pronunciar-se sobre la proposició de llei, perquè, d’acord amb la doctrina del Constitucional, correspon a la Mesa de les Corts interpretar “individualitzadament i de conformitat amb les normes aplicables, quins materials són imprescindibles en cada ocasió”.

Pel que fa al procediment de lectura única, pel qual es va tramitar la llei que va liquidar RTVV, el ple del Constitucional apunta de nou que “no li pertoca reemplaçar la voluntat de la Mesa en proposar la tramitació per lectura única, ni la del ple que ha d’aprovar-ho”, motiu pel qual es rebutgen de nou les vulneracions al·legades.

En aquest sentit, el TC recorda que “ni tan sols la reforma constitucional ha quedat exclosa del procediment de lectura única” i, en conseqüència, estima que “ha de descartar-se l’existència de lesió per vicis en el procediment d’aprovació de la llei”.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha