eldiario.es

9

Les Trobades d'Escoles en Valencià del canvi

Montaverner será el primer municipi en acollir les Trobades d'Escoles en Valencià que començen el próxim 9 d'abril i que estaran marcades pel canvi polític al País Valencià

Trobada d'Escoles en Valencià realitzada a Santa Pola el 2015

Trobada d'Escoles en Valencià realitzada a Santa Pola el 2015

Com cada any, un riu d'educació ocuparà de gom a gom el País Valencià amb les Trobades d'Escoles en Valencià. Estudiants, professors i pares que reivindicaran una escola en valencià amb el lema 'fem escola, fem poble i fem país'. Un esdeveniment sorgit de la societat civil, però que aquest any tindrà una significació especial: després de 24 anys es desenvoluparà amb l'esquerra al poder. 

Just perquè la sensibilitat al Consell ha canviat, en la presentació de l'edició d'enguany de les Trobades s'han reivindicat dues qüestions: implantar el requisit lingüístic en la funció pública i la necessitat de reobrir RTVV amb continguts exclusivament en valencià per assolir la normalització de la llengua. Normalització que per a la primera presidenta d'Escola Valenciana i nova integrant de l'Acadèmia, Carme Miquel, ha sigut "clau la Llei d'Ús i Ensenyament del 1986. 

Les trobades de la present edició arrancaran a Montaverner el pròxim 9 d'abril. Un poble que, segons el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, "simbolitza la vertebració del territori i l'estreta unió dels pobles que compartim la llengua". Un estat del valencià que a "hores d'ara continua amb uns tràngols semblants als del Tio Canya quan anem a administracions i parlem valencià", ha afirmat Josep Andrés Timoner, president de la coordinadora de la Vall d'Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, com a reclam en favor del requisit lingüístic en l'administració. 

Amb Montaverner com a punt de partida, les Trobades seguiran a El Pinós el 10 d'abril. El 16 del mateix mes visitaran Muro del Comtat, Barxeta i Vilamarxant. El 17 d'abril tindran lloc a Algemesí i El Puig, i el 22 a Agost. Un dia més tard faran la seua parada a Castelló, Sedaví i la Vila Joiosa. El día 24 les trobades estaran a quatre punts diferents de la geografia valenciana: València -barri de Patraix-, Sagunt, Guardamar i Alacant. El 30 d'abril estaran a la Font d'En Carrós, el 21 de maig a Ondara i el 3 de juny a Viver. Les trobades acabaran enguany a Benassal el 5 de juny. 

En l'acte de presentació de l'edició 2016, hi han assistit diferents professionals del món de la cultura, l’ensenyament i l’esport. És el cas del president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca; el president de la Coordinadora pel valencià ‘El Guaix’, Vicent Font; la professora de la Universitat de València, M. Carme Agulló; l'escriptora Almudena Francés; el jugador de raspall José Francisco García Boscà, com a representant de la Federació de Pilota Valenciana; l'alcaldessa de Montaverner, Amparo Roses Català, i el representant de Cultura de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida, Fede Vidal. 

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha