eldiario.es

9

La Comissió Europea exigeix a Espanya que intervinga davant el cobrament de “mossegades” a professors en les acadèmies de formació

El Ministeri de Treball demana a diverses administracions autonòmiques que investiguen el frau en els cursos de formació subvencionats amb fons europeus

El Servei Nacional de Coordinació Antifrau del Ministeri d'Hisenda fa reunions per indagar sobre una pràctica il\·legal que s'ha estés per totes les comunitats autoòmes i que es continua perpretant en l'actualitat

Anticorrupció deriva la investigació a les fiscalies provincials, que ja han començat a demanar informació i col\·laboració a l'Administració

La AIReF pide adelantar el pago de becas universitarias al inicio del curso

Estudiants fan un examen en una imatge d'arxiu. EFE

L’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), dependent de la Comissió Europea, ha ordenat al Regne d’Espanya que investigue i intervinga en el frau a gran escala en els cursos de formació per a aturats que es fan amb els fons transferits per la UE i que gestionen les comunitats autònomes. La reclamació parteix de les informacions revelades per eldiario.es entre el 31 de març i el 3 d’abril en què s’acreditava que nombroses acadèmies de formació de tot Espanya cobren “mossegades” als professors a canvi de faena.

La Fiscalia Anticorrupció que dirigeix Alejandro Luzón va iniciar una investigació al novembre del 2018 arran d’una denúncia de l’Agència Valenciana Antifrau i mitja dotzena de docents sobre una pràctica il·legal que s’hauria comés en comunitats autònomes com Extremadura, Catalunya, Astúries, Múrcia, Andalusia, Castella i Lleó, Madrid o la Comunitat Valenciana, segons va revelar aquest periòdic. Aqueixes perquisicions han sigut remeses a les diferents fiscalies provincials perquè prosseguisquen, i en casos com Alacant ja s’han posat en contacte amb la Generalitat Valenciana per recaptar informació.

El Fiscal Anticorrupción, Alejandro Luzón.

El Fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón. EFE

Però la petició de l’OLAF és una intervenció paral·lela a la de la justícia penal. De fet, l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau de la Comissió Europea ha demanat al Ministeri de Treball, que gestiona el Fons Social Europeu, i al Ministeri d’Hisenda, responsable de la despesa dels Fons Feder i de Cohesió, que investiguen les diferents informacions que va publicar eldiario.es. I és que en les notícies publicades el mes d’abril passat s’acreditava que en l’actualitat, les “mossegades” als sous dels professors es continuen practicant.

Per part del Ministeri d’Hisenda ha pres cartes en l’assumpte el Servei Nacional de Coordinació Antifrau (SNCA), que ja ha mantingut reunions per tractar de recaptar informació sobre les pràctiques irregulars de nombroses acadèmies que reben fons de la UE. En aquest sentit, seria interessant, plantegen fonts coneixedores de la investigació, que els centenars de professors afectats per aquestes pràctiques acudiren a l’SNCA a denunciar les acadèmies que estiguen obligant-los a reembossar part del seu sou, siga a través de serveis ficticis o amb diners negres.

L’SNCA depén de la Intervenció General de l’Estat, per la qual cosa la seua intervenció pot ser clau en aquesta macrocausa que es perpetua en el temps, encara que són en última instància les autonomies les que han d’actuar contra una pràctica molt estesa i que fins hui, per inacció, omissió o col·laboració, continua produint-se.

L’altra administració a què l’OLAF ha demanat comptes és el Ministeri de Treball, que gestiona les ajudes del Fons Social Europeu. En aquest cas, el departament que dirigeix Magdalena Valerio ja s’ha posat en contacte amb diverses autonomies per reclamar informació sobre el presumpte frau en els cursos de formació. De moment, els diferents departaments autonòmics s’han posat a confirmar les denúncies fetes per eldiario.es. Hi ha casos certificats a la Comunitat Valenciana, Extremadura o Catalunya, on hi ha fins i tot denúncies en un jutjat d’instrucció.

El frau es fonamenta en la mateixa legislació de l’Estat i que assumeixen les comunitats autònomes. Es basa en el Reial decret 395/2007, de 23 de març, en què es regula la formació per a l’ocupació, i en la resolució de 18 de novembre de 2018, del Servei Públic d’Ocupació Estatal, per la qual es regula la justificació de despeses derivades de la realització d’accions de formació professional per a l’ocupació, dirigides prioritàriament a treballadors desocupats.

I concretament en dos punts, la impossibilitat dels centres de formació de tindre un benefici industrial i l’article 14 de la resolució: “La suma dels costos directes imputables en concepte de retribucions dels formadors interns i externs previstos representarà un cost mínim del 40% dels costos totals de la subvenció a liquidar”. És a dir, de cada cent euros de subvenció, 40 han d’anar als professors i la resta, a despeses de gestió o lloguer de locals, que s’han de justificar o provoquen la devolució de les ajudes

Un 40% per a salaris de docents com a mínim

I és aqueix 40% el focus de la controvèrsia. Com ja va contar aquest periòdic el 31 de març passat, Pablo Rodríguez, un docent d’Extremadura, explicava a eldiario.es que ha hagut de retornar part del seu salari al centre de formació on treballava. “En l’entrevista inicial vam acordar que cobraria 21 euros per hora de classe. Però hi ha una cosa que, em van dir, apareixerà en les factures que presentes: que cobres 50 euros l’hora. Posteriorment ens retornes la diferència i nosaltres presentem davant Hisenda una factura i la contrafactura posterior. En un curs de 350 hores, l’acadèmia es va emportar 9.000 euros”, afirmava aquest docent.

En una altra informació es reproduïa un àudio en què un empresari directament plantejava al docent la manera com havia de cometre el frau: “Paguem autònom més 17 euros l’hora, però factures 45 o 50 euros l’hora”. Aquest periòdic continuarà revelant àudios i documentació que demostra que, lluny d’acabar-se, les “mossegades” a professors continuen.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha