Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Universitat de València tindrà un ‘CSI’, el CrimLab especialitzat en la detecció del delicte

Agents del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil durant una operació antiterrorista

Lucas Marco

Valencia —

0

L’Institut d’Investigació en Criminologia i Ciències Penals (ICCP) de la Universitat de València  celebra el 50 aniversari inaugurant el Laboratori d’estudis criminalístics i criminològics. El CrimLab, a petició de la justícia, d’administracions o de particulars, emetrà informes tècnics especialitzats sobre anàlisis de l’escena del crim, informes de dactiloscòpia i necroidentificació, balística, tecnologies de la imatge, informàtica forense, informes pericials criminològics o perfils psiquiàtrics, investigació sobre deflagracions o sinistres.

José Luis González Cussac, catedràtic de dret penal i director de l’ICCP, explica que “la idea de crear un laboratori d’estudis criminalístics associat al nostre Institut naix de la necessitat de donar suport no solament als professionals del dret i a les administracions, sinó també als particulars que, per una raó o altra, necessiten ajuda”. La investigació criminalística correspon a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, explica González Cussac, però el CrimLab pot actuar de perit a petició d’una part o dels mateixos òrgans judicials.

El nou laboratori emetrà informes sobre “la gestió de riscos en empreses, seguretat en edificis, suport a les companyies asseguradores, reforç dels informes policials de crims o delictes que, sense ser contradictoris, pogueren aportar visions diverses i fins i tot, per què no, plantejaments d’hipòtesis noves”, explica a eldiario.es el director de l’ICCP.

El laboratori de criminalística farà anàlisis d’escenes del crim, però també informes per a la verificació de la identitat mitjançant estudis dactiloscòpics o identificació de cadàvers. A més, col·laborarà en la identificació de desapareguts a l’estranger i farà peritatge en matèria d’informàtica forense. Els investigadors de la Universitat de València també abasten els estudis sobre incendis o explosions per a evitar fraus o les falsedats documentals i la falsificació de marques comercials.

D’altra banda, el CrimLab ofereix assessorament i informes psicològics, psiquiàtrics o criminològics i sistemes d’informació geogràfica d’infraccions delictives, anàlisis de patrons delictius i estudis espacials i de factors ambientals per a la investigació de successos i elaboració de plans de seguretat. Finalment, els especialistes universitaris també prestaran consultoria jurídica i assessorament en processos de reformes legislatives, de política criminal o de seguretat i intel·ligència.

L’Institut està format per un equip multidisciplinari de professors i investigadors universitaris, i també per policies i guàrdies civils jubilats. El CrimLab està coordinat per José Francisco Planells, professor associat i inspector en cap de la Policia Nacional en segona activitat, i l’equip científic assessor està format per Francisco Antón Barberá, excap de la Policia Científica a València, Juan Vicente Luis Turégano, excomissari en cap de la Policia Autonòmica i Estanislao García Moreto, inspector en cap jubilat.

Etiquetas
stats