Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València aprova la prohibició del bou embolat i del bou amb corda

Col·lectius antitaurins s’han concentrat a les portes de l’Ajuntament de València amb motiu del debat sobre els bous al carrer

Carlos Navarro Castelló

El bou embolat i el bou amb corda ja són història a València, especialment a les pedanies, que és on es fan aquestes celebracions, però també a la plaça de Bous on es feia anys arrere amb motiu de la Fira de Juliol.

El ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dijous la prohibició d’aquestes tradicions des d’aquest divendres 1 de juliol amb els vots a favor de Compromís, València en Comú i de quatre dels cinc regidors del PSPV, ja que l’edil socialista d’Hisenda, Ramón Vilar, s’ha absentat perquè hi està en contra.

De la seua banda, el PP, que ha presentat una moció que no ha prosperat per a deixar sense efecte la prohibició, ha votat en contra. L’edil popular, Félix Crespo, ha retret a l’alcalde Joan Ribó que ni tan sols s’haja dignat a rebre les penyes taurines per a tractar d’arribar a un acord: “Lleve’s la careta i diga d’una vegada què vol fer amb els festejos taurins”, ha desafiat Crespo a Ribó.

Ciutadans, que també ha presentat una moció que no ha prosperat per a posposar la prohibició fins que hi haja informes objectius sobre si suposa maltractament, s’ha abstingut en la votació de la prohibició. El seu portaveu, Fernando Giner, ha acusat Ribó de dividir “els valencians cada vegada que pren una decisió”.

Finalment, la regidora de Benestar Animal, Gloria Tello, ha defensat que el patiment dels bous en el bou embolat és “un fet objectiu avalat per veterinaris” i ha argumentat que no reben les penyes perquè “el maltractament animal no és negociable”.

A més, ha esmentat sengles informes del Consell Valencià de Cultura i de la Universitat de València dels anys 2009 i 2012 respectivament, que diuen que “en el bou embolat l’animal és sotmés a un dolor innecessari i una reforma d’aquesta pràctica hauria d’implicar la supressió de l’embolat”.

Protaurins i antitaurins prenen la paraula

“Tauromàquia, abolició!”, “La tortura, és cultura?”. Aquests són alguns dels càntics que han entonat diversos col·lectius aquest dijous des de les 10.00 hores per a defensar la prohibició del bou embolat i del bou amb corda anunciada per l’alcalde de València, Joan Ribó.

Els representants d’aquestes entitats s’han congregat a les portes de l’Ajuntament abans del ple. Les penyes taurines autòctones, que també tenien previst concentrar-s’hi, finalment no ho han fet per evitar tensions. No obstant això, ambdues parts han pres la paraula en el ple.

D’una banda, el president de la Federació de Penyes Taurines de la Comunitat Valenciana, Vicente Nogueroles, ha criticat Ribó per no haver-los rebut a pesar que representa “milers de valencians de 4.500 penyes taurines” i ha assegurat que defensen i respecten el bou “com el que més”.

Nogueroles ha presentat per registre d’entrada un informe firmat per 20 veterinaris de la Generalitat Valenciana que avala el bou embolat, ha recordat a Ribó que hi ha creada una Comissió Consultiva de bous al carrer en la Generalitat comandada per polítics de Compromís i del PSPV que està treballant pel bé dels bous i de les persones i ha demanat a l’alcalde que assistisca a alguna sessió o a veure les ramaderies: “Estem oberts al diàleg i, si vosté rectifica, haurà actuat com la democràcia mereix”.

De la seua banda, des del col·lectiu Cultura no és Tortura han comentat que “una societat que aspira a véncer la violència no pot tenir-la institucionalitzada”, perquè això, ha insistit, “és violència d’una manera objectiva” i ha recordat que, com va dir Immanuel Kant, “el cor d’un home es mesura pel tracte que dóna als animals”.

Des de la Societat Valenciana Protectora d’Animals i Plantes (Svpap) han comentat que “si encara no podem veure els animals com a éssers vius que pateixen, què poc que hem avançat en la nostra cultura, perquè el maltractament als animals ni és cultura ni és res”.

Etiquetas
stats