eldiario.es

9

Xavier Macià i Lucia Pietrelli guanyen els premis literaris de Gandia

Pietrelli, amb l’obra ‘Cadenes’, obté el premi de narrativa Joanot Martorell i Macià, amb ‘Obre les mans’, és guardonat amb el premi Ausiàs March de poesia

Los dos escritores ganadores de los premios literarios de Gandia

Lucia Pietrelli i Xavier Macià.

Els veterans premis literaris de la ciutat de Gandia ja tenen guanyadors. En aquesta edició entre els premiats no hi ha cap autor valencià. Organitzats per l’Ajuntament de Gandia, hi ha dos categories, la de poesia, amb el premi Ausiàs March, i la de narrativa, amb el Joanot Martorell.

Dels dos, el més antic –n’és la 53a edició– i un dels més prestigiosos de l’àmbit de la literatura en llengua catalana, és el de poesia. Enguany el guanyador ha estat el català Xavier Macià. L’obra que l’ha fet obtenir aquest guardó és ‘Obre les mans’, un poemari impactant per la seua sensibilitat i les dosis de realitat que aplica als seus versos. Poema rere poema, els seus paràgrafs sedueixen el lector gràcies a una veu humana i pròxima, però al mateix temps amb un rerefons de crisi personal, existencial i artística.

Macià no és desconegut en l’escena literària. Ja ha estat premiat unes quantes vegades. El 2003, per la seua obra ‘La carretera i el mur’ va obtenir el premi Les Talúries de Teatre i el Sant Celoni de poesia amb el llibre ‘Del cel a la terra’. El premi Joan Teixidor d’Haikús On Line (2007) el va guanyar amb l’obra ‘Haikús de la posta’. I el 2009, es va alçar amb el Maria Mercè Marçal pel seu poemari ‘Matèria elemental’.

En narrativa, la guanyadora d’aquesta edició –la 37a–- ha estat la italiana Lucia Pietrelli. Ho ha fet amb la novel·la ‘Cadenes’, un relat que transita des del realisme i el surrealisme, alhora que ho fa entre els gèneres de la novel·la negra i la psicològica. La trama gira al voltant de la mort d’una amiga d’un grup de tres al qual se n’uneixen dues més. Amb aquesta premissa, en el llibre explora –fins a límits tèrbols– la línia fina que s’estableix entre la mentida i la veritat.

Pietrelli, a pesar de ser d’origen italià, actualment resideix a Mallorca. Ha publicat llibres de poemes com ‘Fúria’ (2010), ‘Violacions’ (2011) o ‘Ortigues’ (2015). ‘Nissaga’ (2013) i ‘Qui ens defensarà (2014) són les seues dues novel·les publicades. A la tercera s’ha alçat amb un premi de prestigi consolidat en el panorama de la literatura en llengua pròpia. Un valor en alça.

Els premis, que publica Edicions 62, es fan públics, a diferència d’altres certàmens, amb els llibres ja editats. Aquest divendres es van donar a conéixer en un acte celebrat en la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós. L’acte s’emmarca dins de la setmana literària de Gandia.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha