Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig blinda el pacte de govern valencià davant de la crisi del PSOE

Carmen Montón i Ximo Puig.

Voro Maroto

El president de la Generalitat ha tornat a defensar la seua participació en la maniobra per a fer caure Pedro Sánchez de la direcció del PSOE –pèrdua de confiança, falta de diàleg, maniqueisme en dibuixar els seus contraris com a favorables a un govern del PP...–, però ha descartat qualsevol conseqüència de la crisi socialista en el Govern valencià.

“La Comunitat Valenciana és la meua prioritat absoluta, la meua ocupació fonamental, i vull preservar per damunt de tot la bona salut del Govern del Botànic”, l’acord pel qual el PSPV-PSOE i Compromís, amb el suport parlamentari de Podem, gestionen la Generalitat.

Puig pensa que les altres forces progressistes implicades en el Consell –“mai no he pactat amb la dreta”, ha reiterat– comparteixen el seu “compromís indestructible” amb el pacte del Botànic. Aquest acord, en conseqüència, no s’ha de veure afectat per la guerra civil en el PSOE. En aquesta línia, el president ha donat suport a la consellera de Sanitat, Carmen Montón.

“Té la meua confiança”, ha dit. Montón, secretària d’Igualtat del PSOE i afí a Pedro Sánchez, no va dimitir de l’executiva, a diferència de Puig. Aquest dimecres, però, ha mantingut l’agenda i no ha acudit a l’executiva en què només queden partidaris del secretari general dels socialistes.

Algunes veus de Compromís (Ignasi Candela, diputat a Madrid) o de Podem sí que han criticat l’operació que vol tombar Sánchez perquè aplanaria el camí a un altre govern del PP. Per exemple, aquestes piulades del líder valencià de Podem, Antonio Montiel, i un diputat autonòmic, Antonio Estañ.

Montiel, però, ha parlat aquest dimecres amb Puig i s’ha limitat a recordar-li les tasques pendents del seu govern. En principi, si es compleixen els programes, no hi ha cap risc de ruptura amb Podem, a diferència del que ha passat a Castella-la Manxa.

A més, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra (Compromís) ha reafirmat aquesta mateixa setmana que està satisfeta amb la gestió del Consell, tot i que ha demanat de totes les maneres possibles un govern de canvi per a Espanya. De moment, el marasme del PSOE sembla que no afecta el Govern valencià.

Etiquetas
stats