Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig crida a “frenar el desgast” del PSPV-PSOE, però no aclareix com

El Comité Nacional del PSPV-PSOE d'aquest dissabte 16 de juliol.

Adolf Beltran

L’assistència al Comité Nacional del PSPV-PSOE celebrat aquest dissabte ha estat fluixa, més encara si es té en compte que no es reunia des de fa nou mesos i que, en aqueix temps, els socialistes valencians s’han convertit en la tercera força política, superats, com fa dècades, pel PP i també el desembre per l’aliança de Compromís i Podem i el juny per aqueixa mateixa coalició amb la incorporació afegida d’Esquerra Unida.

El secretari general i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ho ha evidenciat en el seu informe, després d’uns prolegòmens en què ha intervingut Ismael Sanz, secretari general de la UGT del País Valencià, a la sala d’actes de la qual s’esdevenia la reunió, i s’ha fet un minut de silenci per les víctimes de l’atemptat de Niça mentre sonava La Marsellesa.

“S’equivocaven els que pensaven que els socialistes ens donaríem per perduts”, ha assenyalat Puig en referència a les convocatòries successives d’eleccions generals en què el PSOE ha afrontat la irrupció per l’esquerra de Podem en les institucions. I ha al·ludit a la necessitat d’“un esforç per a frenar el desgast, parar la caiguda i iniciar la recuperació”.

“Cal reconéixer”, ha dit Puig sobre el PSPV, “que no hem complit les expectatives que ens havíem”. Però de seguida ha afegit que “s’ha vist clarament que no hi ha dreceres a l’alternativa”, referint-se ja al PSOE en conjunt. I ha advertit que “el PP no és mort políticament” i que el PP continuarà sent “un rival molt dur”.

Ampliant la mirada a un any enrere, Puig ha dedicat la major part de la seua intervenció a ressaltar que els socialistes estan ara en el govern de la Generalitat, de la Diputació de València i de 230 alcaldies. “Tenim projecte i ho fem amb honradesa i eficiència”, ha assegurat.

“La Comunitat Valenciana ha tornat al camí adequat”, ha indicat Puig, que ha presumit “sense triomfalisme” de presidir “un govern sòlid, cohesionat, per a reconstruir aquesta comunitat”.

Puig ha donat per fet que al PSOE li pertoca assumir el paper d’oposició després dels resultats de les eleccions del 26 de juny i ha criticat que es reclame als socialistes “responsabilitat”, en referència, encara que no ho ha explicitat, a la possibilitat que acaben abstenint-se en el Congrés per a permetre que Mariano Rajoy siga investit. “No sé quina responsabilitat exigeix al PSOE el partit més irresponsable de la història d’Espanya”, ha exclamat en al·lusió al PP, abans de considerar “intolerable que haja de continuar el ministre de l’Interior en el seu lloc” quan s’ha demostrat que Jorge Fernández Díaz utilitzava el Ministeri per a conspirar contra altres forces polítiques.

Després d’insistir que, siga quin siga el nou Govern, la Generalitat li reclamarà lleialtat institucional i exigirà un finançament digne i inversions d’acord amb el pes de la Comunitat Valenciana, Puig ha tornat a reconéixer la necessitat de “reactivar” el PSPV-PSOE, ha descartat, sense anomenar-les, que “altres opcions tinguen capacitat de construir un projecte majoritari” i ha convidat els militants a “reflexionar sense fer-se l’harakiri”.

Després de propugnar un “debat d’idees” que “acabarà finalment en els processos congressuals” que tenen per davant els socialistes (congrés federal, congrés autonòmic i congressos comarcals), ha insistit en el fet que “a Espanya des de l’oposició” i al País Valencià des del Govern l’objectiu és “obrir definitivament la porta a un temps nou”. “Ara tenim l’oportunitat de canviar la societat valenciana”, ha conclòs. “Junts ho farem”.

Entre les intervencions dels membres del Comité Federal ha destacat la de José Luis Ábalos, secretari general de la província de València i diputat molt pròxim al líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui Puig manté molt poca sintonia. Ábalos ha insistit que no es pot facilitar a Rajoy que governe i ha al·ludit a la situació del PSPV-PSOE, que ha considerat que està estructuralment molt debilitat.

Etiquetas
stats