Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig eludeix explicar la derrota de Díaz i veu en el proper congrés del PSPV “un punt d'inflexió” en el seu projecte

Ximo Puig intervé davant el comité nacional del PSPV.

Adolf Beltran

No hi ha hagut en el discurs de Ximo Puig davant el Comitè Nacional del PSPV-PSOE celebrat aquest divendres al·lusió alguna a la derrota en les primàries socialistes de Susana Díaz, la candidata a la qual va fer costat. Sí que n'hi ha hagut al vencedor, Pedro Sánchez, només per a felicitar-lo i garantir-li “tot el suport i la lleialtat”. Si afegim la felicitació a José Luis Ábalos, secretari general de la província de València i home de confiança de Sánchez, pel seu nomenament com a portaveu del PSOE en el Congrés, ací s'han acabat les referències al procés que ha sacsejat el partit durant mesos.

El secretari general dels socialistes valencians i president de la Generalitat ha qualificat de “punt d'inflexió” el pròxim congrés del PSPV, que s'ha convocat per a finals de juliol. Un punt d'inflexió en un període que, segons Puig, va començar el 2012, quan ell va accedir a la direcció del partit en l'anterior congrés celebrat a Alacant.

Tot donant per feta la seua continuïtat, Puig ha obviat el fet que ha quedat en una aclaparadora minoria en les primàries del PSOE (els suports a Pedro Sánchez van duplicar amb escreix els de Susana Díaz al País Valencià), i ha reivindicat el paper del seu com “un partit fonamental per al canvi valencià”.

Després de recordar que els socialistes governen en la Generalitat i en molts ajuntaments valencians i reivindicar la capacitat de “cogestionar la diversitat i entendre's amb altres esquerres”, en al·lusió a l'Acord del Botànic que va donar motiu a la formació del Consell que presideix, Puig ha desgranat els assoliments de dos anys de govern i ha assegurat: “Fa cinc anys érem un partit dividit i en l'oposició; ara som un partit unit i que governa”.

“Vam deixar de preocupar-nos per les famílies internes i vam començar a preocupar-nos per les famílies valencianes”, ha insistit el secretari general davant els 162 assistents al màxim òrgan del PSPV-PSOE entre congressos. Després de convidar a “reflexionar i fer” per a encarrilar “un partit amb un pensament de llarg recorregut”, Puig ha llançat algunes senyals als afiliats, autèntics protagonistes, amb el seu vot, de la victòria de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE, als qui ha recordat en un moment de la seua intervenció: “Sóc un militant del partit socialista com vosaltres”.

Així, ha recordat que els socialistes valencians van iniciar “el camí de les primàries obertes”, ha proposat “regular la iniciativa política dels militants” i també “les primàries en tots els municipis de la Comunitat Valenciana”. Tot aiò, per a aspirar al fet que el PSPV-PSOE siga “el primer partit polític valencià de la pròxima dècada”.

El calendari aprovat preveu que les primàries per a triar secretari general, en el cas que es presente algú més que el mateix Ximo Puig, se celebren el 16 de juliol i el tretzé congrés del partit els dies 28, 29 i 30 de juliol. Els sectors que van donar suport a Pedro Sánchez en les primàries no tenen intenció de presentar una alternativa a Puig, donada la seua condició de president de la Generalitat Valenciana, però això dependrà en última instància que negocie la nova direcció del partit que ha de sorgir del congrés.

De moment, s'ha avançat poc o gens en aquest últim sentit. Puig s'ha reunit aquest mateix divendres amb José Luis Ábalos, però s'ha limitar a indicar als periodistes a la porta del Comitè Nacional el beneficiós que resulta per a millorar la visibilitat dels valencians en la política espanyola el fet que aquest últim siga ara el portaveu del PSOE en el Congrés. Tant dins com fora, Puig ha insistir que els socialistes han d'aprofundir en “el federalisme i el valencianisme polític”.

stats