eldiario.es

Menú

Zapatero advoca per un pacte entre partits i suggereix a Sánchez que “pactar no és trair”

L’expresident del Govern insisteix en el fet que perquè una majoria funcione, tres dels quatre grans partits del Parlament han de tenir un “enteniment mínim”

- PUBLICIDAD -
José Luis Rodríguez Zapatero y Ximo Puig en la 'Escola d'Estiu' del PSPV

Sandra Gómez presenta els ‘diàlegs’ entre José Luis Rodríguez Zapatero i Ximo Puig en la ‘Escola d’Estiu’ del PSPV

L’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha participat aquest dissabte amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en un ‘Diàleg entre presidents’ en el marc de l’Escola d’Estiu del PSPV que se celebra aquests dies a València. Rodríguez Zapatero no ha dubtat a qualificar de “nou fracàs” unes terceres eleccions arran de la investidura fallida de Mariano Rajoy d’aquesta mateixa setmana.

Segons el seu parer, abans de convocar els ciutadans a les urnes, cal convocar la responsabilitat dels líders polítics, “tenim dos mesos”. A més, ha incidit que una nova convocatòria electoral seria “una batalla de tots els partits polítics contra l’abstenció i amb un resultat que potser ens porte a una situació semblant”.

Així, ha recordat que els ciutadans han votat dues vegades “i han deixat una cosa molt clara, que cal arribar a acords”, alhora que ha recordat que “pactar no és trair, i menys en una situació excepcional com és aquesta, amb tants mesos amb un govern en funcions”.

Per a l’expresident del Govern, en el cas que es repetiren les eleccions, la ciutadania “premiarà” els líders i les forces polítiques “que facen el màxim esforç per a arribar a acords”. En aquest sentit, ha explicat que s’ha produït un canvi molt important, i és que no cal un acord d’investidura, sinó que serà necessari arribar a acords “cada dia”.

D’aquesta manera, ha explicat que hi ha quatre partits rellevants en el Parlament, “i perquè una majoria funcione, tres han de tenir un enteniment mínim” –encara que no ha volgut posar sigles a aquestes tres forces–, ja que considera que les altres majories que es poden completar, amb partits minoritaris, són “molt difícils”. Una situació d’enteniment que, segons ha explicat, s’haurà de produir durant anys, “encara que sé que aqueix diàleg amb algunes parts no serà fàcil, però si es vol, es pot”.

A més, ha fet una crida perquè el debat no siga personalista i se centre en les polítiques i els problemes d’Espanya –“ocupació, desigualtats, dependències, diàleg polític per a una eixida constitucional a la situació a Catalunya, la Unió Europea post Brexit”.

Rodríguez Zapatero s’ha referit al fet que mentre fa uns mesos es debatia sobre la possibilitat de formar a Madrid un govern a la valenciana, “ara ens conformàvem simplement que hi haja un govern”, que espera que es puga formar “com més prompte millor”.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha