eldiario.es

9

El Govern valencià va autoritzar fer quitacions a l'IVF dies abans de l’operació en què va perdonar 1,3 milions a Prensa Ibérica

 

El 15 de març, el ple del Consell va aprovar un decret perquè l’Institut Valencià de Finances (IVF) poguera funcionar com un banc privat en el cobrament de deutes

El banc públic de la Generalitat, que podia haver-se negat a entrar en la quitació del deute del 70% en la compra de Grupo Zeta per part d’EPI (editora dels diaris 'Levante-EMV' i 'Información'), va poder així perdonar la majoria del deute com van acordar CaixaBank, Santander o Banc Sabadell

Javier Moll, presidente de Editorial Prensa Ibérica.

Javier Moll, president d'Editorial Prensa Ibérica. EFE

Un decret del Govern valencià aprovat el 15 de març passat –en plena setmana fallera– ha permés a l’Institut Valencià de Finances (IVF) sumar-se a la banca privada i perdonar el 70% dels diners que li devia Grupo Zeta per a permetre la compra d’Editorial Prensa Ibérica (EPI), el grup editor, entre altres, de Levante-EMV i Información. L’operació per la qual la companyia presidida per Javier Moll aconsegueix Mediterráneo,El Periódico de Catalunya o Sport costarà als valencians 1,33 milions d’euros.

L’adquisició del Grup Zeta per part d’EPI es va anunciar el 18 d’abril passat –dijous sant–, encara que les negociacions han durat més d’un any i s’han jugat a moltes bandes. Ha sigut clau la intervenció de CaixaBank , el creditor principal, perquè els altres bancs propietaris tots junts de més del 80% dels 99,2 milions d’euros del forat de Zeta assumiren una quitació del 70%. El rival d’EPI en la licitació, Jaume Roures, oferia unes condicions millors, però no comptava amb el beneplàcit de la gran banca i es va descartar.

En acceptar la majoria dels bancs la quitació, l’IVF tenia dues opcions. Mantindre el pols i cobrar tot el deute –amb el risc consegüent per a l’operació global– o sumar-se al conveni signat per tota la banca. Legalment l’IVF no podria haver oferit amb totes les garanties una quitació a EPI, però el decret aprovat el 15 de març passat li ha aplanat el camí.

És cert que la Llei d’acompanyament del 2019 aprovada per PSPV, Compromís i Podem ja donava a l’IVF algunes competències en matèria de funcionament, però les peculiaritats de l’operació amb EPI hi deixaven moltes ombres legals. Per això l’aprovació del reglament via decret ha sigut fonamental.

I és que el reglament aprovat en el ple del Consell el 15 de maig passat i anomenat “reglament de desenvolupament de les polítiques d’actuació de l’IVF, i de la gestió i alienació dels béns i drets adquirits en l’exercici de la seua activitat creditícia” permet al banc públic que dirigeix Manuel Illueca funcionar com una entitat privada, assumint tota la responsabilitat el Govern valencià.

De fet, l’article 10 del reglament és el que ha permés a l’IVF adherir-se al conveni de la banca privada i perdonar 1,3 milions d’euros. Sense aquest punt, el banc públic valencià hauria tingut molt difícil entrar a aquesta quitació del 70% del deute que ha permés a EPI adquirir el Grupo Zeta i convertir-se en un dels principals grups de comunicació d’Espanya.

I això que, en un primer moment i segons fonts de la banca presents en la negociació, en el banc públic valencià no volien ni sentir a parlar de quitacions, perquè podria generar greuges respecte d’altres deutors a qui no es donen condicions tan avantatjoses.

L’operació de perdó del deute, que es va aprovar dies després d’entrar en vigor el reglament, s’ha seguit amb lupa des de Presidència de la Generalitat. I n’hi ha per a això, ja que un mateix grup de comunicació controla ja els tres principals periòdics de paper de la Comunitat Valenciana.Levante-EMV, líder a la província de València; Información, amb més del 60% de la quota de mercat a Alacant; i Mediterráneo, periòdic quasi hegemònic a Castelló.

Fonts del PP han mostrat estupefacció per la quitació del deute a un grup mediàtic de tota solvència econòmica i dirigents de Compromís i Podem consultats per aquest mitjà van saber per la premsa que l’IVF perdonarà el 70% del deute. Això sí, segons l’agenda pública de la Conselleria de Transparència, el director general d’Economia, Francisco Álvarez, sí que va estar en el consell del banc públic que va certificar l’operació.

Si la Comissió Nacional de la Competència no s’hi oposa, EPI i Zeta esdevindran en el principal grup de comunicació present a la Comunitat Valenciana.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha