Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les víctimes de l'accident del metro de València expliquen en primera persona els seus 9 anys de lluita

Laura Martínez

València —

El 3 juliol del 2006 va descarrilar un comboi del metro de València que es va cobrar la vida de 43 persones i en va deixar unes altres 47 ferides. Aquest sinistre de la Línia 1 va tenir la mala sort de coincidir en la mateixa setmana amb la visita del Papa Benet XVI i la televisió pública autonòmica Canal 9 va decidir que el pontífex mereixia major atenció que les víctimes. La majoria parlamentària de dretes també va decidir tancar la investigació amb prou faenes en un mes. El PP va deixar l'accident amb zero responsables.

Malgrat això, un grup de familiars es va entossudir en la que semblava una causa perduda: esbrinar la veritat sobre l'accident, cercar les causes i assenyalar els responsables. Fer justícia. Durant nou anys van exposar la corrupció, els intents de compra de voluntats del govern valencià de Francisco Camps i el servilisme dels mitjans de comunicació. Van aconseguir augmentar la seua repercussió en la societat a través de les xarxes socials i el programa especial de Salvados realitzat per Jordi Évole, que va provocar una onada de solidaritat amb les famílies.

L'estratègia del silenci és la crònica de la lluita, de la nova investigació parlamentària, de la repercussió mediàtica, després dels anys de boca tapada. I de com van seguir lluitant fins que el Parlament Europeu va atendre les seues reivindicacions, el govern autonòmic va demanar perdó formalment i les Corts Valencianes van realitzar una nova recerca sobre l'accident i la seua gestió, tot trobant 13 responsables.

El projecte 0 responsables, del que naix aquest documental, no finalitza amb el llargmetratge. “Encara esperem el resultat de la nova instrucció judicial i seguim treballant en una versió més extensa”, explica la productora Barret. Una sèrie de dos capítols que va ser qualificada en la consulta de mercat de la futura televisió valenciana. Aquest nou treball amplia moltes de les trames que es van desenvolupar en 0responsables.com i no han tingut cabuda en aquest metratge, més centrat en el relat en primera persona dels supervivents i els familiars de les víctimes.

El documental, produït per Barret Films sota la direcció de Vicent Peris, explica aquesta història amb els testimoniatges de les víctimes i s'estrena aquest dimarts en el festival de drets humans Humans Fest, en la Fimoteca de València.

Etiquetas
stats