Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Educar a base d’orxata

Xiquets als tallers de Planta i Cull.

Laura Martínez

Utilitzar l’horta per a transmetre valors: el comerç de proximitat, la faena dels llauradors, l’agricultura ecològica, el respecte pel medi rural... És l’objectiu de Planta i Cull, una alqueria situada a Alboraia, cor de l’horta valenciana.

Aquesta iniciativa parteix de la mà de Voro, un agricultor de la localitat, que va pensar que la millor manera de conéixer l’horta era acostar aquest medi als xiquets perquè interactuaren amb els cultius. L’escola taller va nàixer el 2015, al cap d’uns quants anys de tràmits administratius. Des de llavors, està en contacte amb col·legis i instituts de la zona per a contractar les excursions escolars. Des de l’alqueria veuen que a poc a poc augmenten els centres interessats, encara que reconeixen que encara és difícil arribar-hi.

L’estrela de la iniciativa d’Alboraia, com no podia ser de cap altra manera, és l’orxata. Entre les sales temàtiques i els tallers, n’hi ha un de dedicat en exclusiva al cultiu de la xufa. La planta, tan característica de la zona i considerada per molts senyal d’identitat, té un espai privilegiat en els tallers. Els assistents la cullen amb maquinària antiga i la treballen una vegada una vegada està seca, on es dediquen a remoure i seleccionar. Posteriorment, poden elaborar la seua pròpia beguda i aprendre les claus per a conservar-la. A més, a les cambres, hi ha amb una exposició fotogràfica del procés de criança de la xufa i de la seua selecció pels agricultors tradicionals.

Encara que no solament de xufa viuen a Alboraia. Planta i Cull posa a l’abast amb espais temàtics dedicats a les séquies, al Tribunal de les Aigües i permet tastar els productes típics. El centre també està obert per a casaments i altres tipus d’esdeveniments.

Les visites comencen amb un audiovisual de presentació de l’activitat i es divideix en dues parts: una la zona d’horta on sembren, cullen i veuen els cultius de temporada, fins i tot el reg. En la segona, es passa a les sales d’exposició, on, entre altres qüestions, se’ls explica el sistema de reg a manta i el funcionament de les séquies. Entre els tallers, al marge del circuit centrat en l’orxata, poden aprendre a fer rajoles d’atovó, espantalls, milotxes i jocs tradicionals. Finalment, després de la jornada, els escolars tornen a casa amb una bossa de productes típics per a assaborir tot el que han aprés.

 

Etiquetas
stats