Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Aporofòbia institucional? PP i Cs volen recuperar per a Alacant l'ordenança anticaptaires de Castedo

El popular Luis Barcala presideix un ple de l'Ajuntament d'Alacant

Emilio J. Salazar

Alacant —

0

El govern d'Alacant del Partit Popular i Ciutadans està estudiant tornar a implantar l'ordenança contra la mendicitat que va introduir l'exalcaldessa popular Sonia Castedo en 2014. Llavors, l'executiu local va ordenar posar barres de ferro als bancs col·lectius de les places per a evitar que les persones sense llar es recolzaren, a més d'una altra sèrie de mesures com apostar pels bancs individuals o la col·locació de blocs en els seients.

L'acció, que ja s'havia implantat en altres grans ciutats europees, no va ser ben acollida ni per l'oposició ni pel Sindic de Greuges, que va emetre una queixa d'ofici en un moment en el qual la crisi econòmica havia incrementat especialment les persones que vivuen al carrer, fins a 1.382 segons xifres de Creu Roja Alacant referents a un any abans.

Ara, el bipartit addueix que la recuperació de la polèmica ordenança tindria com a fi “evitar l'efecte crida i cuidar la imatge de la ciutat”, assenyalen al diario Información. No obstant això, aquestes explicacions no convencen a l'esquerra que quan compartia govern en 2016 va optar per derogar la iniciativa.

“El debat ja està superat des de 2016”, explica Xavier López, el portaveu d'Unides Podem (UP). L'ordenança del PP “va ser un total fracàs”, afig el portaveu del PSPV-PSOE Paco Sanguino. López insisteix que la “lluita contra les màfies que tracten amb persones, especialment amb dones, obligant-les a l'exercici de la prostitució, o contra les xarxes que utilitzen la mendicitat per a la delinqüència, no pot fonamentar-se a perseguir a l'última baula i el més feble d'aqueixa cadena”.

“L'ajuntament no pot col·laborar a fer encara més complicada la vida dels qui pateixen la pobresa i l'exclusió, enarborant la falsa bandera de la lluita contra el crim, quan el que veritablement hi ha darrere es diu aporofòbia”, remarca.

Per això, Unides Podem proposa, contra la implantació d'aquesta ordenança, plans específics d'atenció sociolaboral a persones en greu situació de vulnerabilitat i col·lectius específics. “Una atenció integral -assenyala López- que puga tindre com a objectiu la inclusió i que ha de comptar en primer terme amb l'ampliació de places en el Centre d'Acolliment i Inserció, l'augment de personal tècnic en serveis socials i les polítiques actives en matèria de dret a l'habitatge”.

Per part seua, el grup socialista considera que la mesura de Castedo va ser “un total fracàs, com quasi tota la seua gestió, perquè en teoria es basava en criteris preventius i assistencials i va demostrar ser absolutament ineficaç durant els cinc anys que va estar operativa”, segons Sanguino.

A més, l'edil Lola Vilchez assegura que aquesta iniciativa “només pretén maquillar els problemes de la ciutat en comptes de pensar o projectar un Centre de Nit per a persones en exclusió social o en l'aplicació de forma correcta i a temps de la Renda Valenciana d'Inclusió Social. És més fàcil el populisme i un titular de cara a la galeria”.

Finalment, Sanguino recorda que l'alcalde d'Alacant Luis Barcala era regidor de Castedo quan es va aprovar l'ordenança en 2014 en un moment en el qual Ciutadans, en l'oposició, es va posicionar en contra: “El que demostra la falta de personalitat que té aquest grup polític; millor dit, sí que la té, la del PP”.

Així mateix, el líder socialista confia que en cas d'aprovar-se una nova ordenança contra els captaires no incloga “disbarats com confiscar almoines, tal com es volia incloure en l'anterior ordenança aprovada pel PP”.

Etiquetas
stats