Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un jutge demana informació al PP sobre el desviament de diners sense justificar de la Diputació d’Alacant al partit

César Sánchez, expresident de la Diputació d'Alacant.

Emilio J. Salazar

Alacant —

0

El Jutjat Contenciós Administratiu número 4 d’Alacant ha acceptat a tràmit el recurs de Compromís perquè el Partit Popular explique el presumpte desviament de quasi mig milió d’euros de la Diputació d’Alacant al partit sense justificació.

El magistrat ha ordenat al govern de la corporació provincial que actualment dirigeixen el PP i Cs que li remeta en un “termini improrrogable” de 20 dies la documentació de les despeses de tots els grups polítics durant el mandat passat quan el popular César Sánchez n’era el president.

Segons Compromís, el Partit Popular primerament va multiplicar per quatre els seus ingressos de diners públics de la Diputació d’Alacant al desembre del 2015 i després va fer “un ús contrari al que marquen les normatives de la institució”, com dicta l’article 9 del reglament orgànic sobre dotació econòmica dels grups polítics de la corporació.

Explica el grup que dirigeix el diputat provincial Gerard Fullana que sospita que el desviament podria arribar a quasi mig milió d’euros gràcies “a la complicitat de tècnics de la Diputació que han usat diferent mesura en la fiscalització de comptes entre els populars i l’oposició”.

En concret, fonts de la coalició qualifiquen de “partidistes” els informes de la intervenció “que reclamen imperiosament als grups que no estan en el govern i els penalitzen amb tota mena d’objeccions menors per haver presentat la facturació completa”.

Compromís ha identificat un primer paquet dels anys 2015 i 2016 d’ingressos sense justificar de 195.167,15 euros de la institució al Partit Popular, sense que se l’haja informat de les quantitats exactes ingressades el 2017, 2018 i 2019. “La majoria dels ingressos es produeixen a menys de 48 hores que acaben els exercicis comptables en una maniobra clara d’ingrés al partit d’excedents que no ha gastat el grup del Partit Popular en la seua acció política de l’any, aspecte no permés per l’ordenança”, apunta.

“El fet és especialment significatiu, perquè es dona el cas que hi ha coincidència entre els interessos de representants polítics en tots dos costats de la línia institucional i de partit”, afig Compromís. Un exemple en seria el de l’alcalde de Torrevella i diputat provincial Eduardo Dolón, que, segons la informació que maneja Compromís, ingressa al partit com a vicepresident primer de la Diputació i mesos després certifica que la despesa pertany a activitats vinculades al grup de la Diputació sense aportar les factures.

Aquesta resposta de la justícia arriba arran de l’actitud del Partit Popular –amb el suport dels vots de Ciutadans– en el ple anterior de rebutjar el recurs de reposició que exigia Compromís per a validar els ingressos d’aquesta legislatura, en què perseguia la coalició valenciana que el PP complira l’ordenança de les quantitats ingressades fins a l’actualitat.

A més, explica Compromís, la demanda també arriba després que la comissió de fiscalització dels comptes creada en el mandat anterior haja evitat aprovar, com especifica el seu dictamen de creació, cap informe de fiscalització dels ingressos als partits en quatre anys amb l’objectiu, segons denuncia, d’evitar qualsevol acte administratiu que siga recurrible.

“En aquest mateix òrgan el Partit Popular va evitar fa uns mesos el lliurament de factures com sí que havien fet la resta dels grups en una votació que es va salvar amb el vot del trànsfuga Fernando Sepulcre –ex de Ciutadans– i el vot de qualitat del llavors president de la comissió i diputat de Transparència, Adrián Ballester”, recorda ara.

El Partit Popular només va lliurar justificants de cinc línies en què el seu secretari provincial certificava “sense aportar cap factura” que els ingressos de diners públics al partit s’havien destinat al que estipula la normativa de subvenció de partits de la institució. Aquesta normativa especifica que l’ingrés de la subvenció a partits ha de destinar-se a despeses vinculades al grup de la Diputació d’Alacant.

Etiquetas
stats