Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El 'bulo' de la pujada de sou de l'alcalde de Compromís de Daya Vieja

José Vicente Fernández, alcalde de Daya Vieja

Emilio J. Salazar

Alacant —

0

Amb la constitució de les noves corporacions municipals es van succeir les informacions sobre pujades astronòmiques de sou d'alguns alcaldes del país. Va haver-hi una notícia en concret que tenia com a protagonista al primer edil de Daya Vieja, l'únic de Compromís en tota la Vega Baixa. Segons diversos mitjans, José Vicente Fernández s'havia ordenat una pujada salarial del 42%, això és, de 31.500 euros anuals. Aquest suposat increment havia sigut revelat per Ciutadans, únic grup en l'oposició, segons matisacions posteriors.

No obstant això, en aquest xicotet municipi no s'ha aprovat elevar la partida de retribucions -compta amb un pressupost anual d'uns 700.000 euros- perquè l'alcalde guanye més, sinó que s'ha redistribuït la partida existent en la figura del primer edil com va fer l'anterior mandatari.

Segons la llei de Racionalització i Sostenibilitat, “el límit màxim total que poden percebre els membres de les corporacions locals per tots els conceptes retributius i assistències” era en 2015 de 30.000 euros per a municipis de menys de mil habitants, com és el cas. D'aquesta forma, l'anterior alcalde Rafael Vives, llavors en el PP i ara en Ciutadans, va entrar en 2015 cobrant aqueixa quantitat que correspon per normativa a una dedicació parcial del 75%.

El canvi es va produir en 2017 quan Vives opta per dividir aqueixa dedicació parcial entre els seus tres regidors de l'equip de govern, quedant-se ell amb el 50% i els seus companys l'altre 25% (8,3% cadascun). Aquesta modificació, contemplada en la llei anteriorment esmentada, suposa que l'alcalde passa a cobrar 22.000 euros mentre que els seus edils es reparteixen entre els tres l'import de 15.000 euros, sent per tant la suma total per a les arques públiques de 37.000 euros anuals, lluny dels 30.000 que cobrava Vives al principi amb la dedicació parcial del 75%.

Ara, la decisió que ha adoptat José Vicente Fernández és la mateixa que va aprovar Rafael Vives en 2015, cobrar la dedicació parcial del 75%, que amb l'augment de l'IPC passa a ser de 31.500 euros anuals. Per què no cobren els seus tres edils? Perquè els tres estan jubilats i han optat per prestar el seu servei públic de forma gratuïta, responen fonts de Compromís. A més, l'actual alcalde, de professió palmerer, destina de cada mensualitat -com ha pogut comprovar aquest mitjà amb els extractes bancaris- 60 euros a l'Associació de Dones Pinohermoso i altres 60 euros a la de la tercera edat de Daya Vieja, una donació que ja tenia pensada realitzar abans de la polèmica, asseguren aquestes mateixes fonts.

Etiquetas
stats