Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Un arquitecte de Ciegsa aporta pistes clau a la investigació sobre el frau en els sobrecostos dels col·legis valencians

Máximo Caturla.

Lucas Marco

0

Alguns tècnics de Ciegsa, l’empresa pública de la Generalitat encarregada de la construcció i de la reforma dels col·legis valencians, van percebre el tuf tan sospitós que desprenien els sobrecostos milionaris quotidians. Un d’ells, testimoni del cas Taula, va anotar cas per cas les seues sospites en una graella que ha permés a l’UCO obrir noves vies d’investigació en la peça sobre Ciegsa que investiga el Jutjat d’Instrucció número 18 de València.

R.C.P., arquitecte del departament d’obres de l’empresa pública, va aportar “de manera voluntària” a la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil una graella elaborada per ell mateix sobre les irregularitats en els sobrecostos en la construcció d’alguns col·legis. L’UCO, després d’analitzar els expedients de contractació de més d’una desena de col·legis, atorga versemblança a les “possibles irregularitats en la tramitació” i fins i tot a la “falsedat” de les justificacions, segons apunta l’informe aportat al jutge al qual ha tingut accés eldiario.es.

Els investigadors de l’institut armat afirmen que les propostes a la baixa de les empreses que finalment van resultar adjudicatàries en la construcció de col·legis eren després compensades amb modificats (sobrecostos) que permetrien un enriquiment dels responsables del Partit Popular investigats en la causa i el presumpte finançament il·legal del PP provincial i autonòmic.

Els sobrecostos van suposar, en alguns casos, més d’un 100% respecte del pressupost inicial. L’UCO atribueix a l’ex-secretari autonòmic d’Educació i ex-conseller delegat de Ciegsa, Máximo Caturla, un “paper nuclear” en l’“estratègia recaptadora” que presumptament va saquejar l’empresa pública, “confluint tant interessos estrictament personals com de finançament” del PP.

R.C.P. va prestar declaració en qualitat de testimoni davant la Guàrdia Civil el 2016 i va assenyalar que la cap del Departament de Projectes de Ciegsa, Elena Bosque, investigada en el cas Taula, “exercia la pressió sobre els tècnics” perquè s’aprovaren els projectes. El testimoni va assegurar als investigadors que els tècnics “van començar a dur a terme l’aprovació dels projectes usant el terme ‘aparentment’, ja que a causa de les pressions que rebien per a aprovar-los en un termini reduït de temps no podien elaborar l’informe tècnic de manera apropiada”.

R.C.P. també va declarar que Carlos Roques Mata, un altre arquitecte imputat, era conegut com “el viabilitzador”. L’ex-conseller delegat de Ciegsa, Máximo Caturla, “donava a aquest tècnic les coses que era difícil tirar avant”, va assegurar en la seua declaració davant la Guàrdia Civil. M. I. O. P., arquitecta del departament de supervisió d’obres de l’empresa pública i testimoni en la causa, va relatar que Roques “assumia tot allò que els seus subordinats no volien signar”.

“En l’època de Máximo Caturla, les empreses licitaven constantment el 16% de baixa, i hi havia una pressió per part d’aquestes societats i per part de Carlos Roques per a compensar la baixa feta”, explica el testimoni R.C.P. La mecànica del sobrecost, com recorda l’UCO en el seu últim informe, coincideix amb la declaració de Marcos Benavent, l’autodenominat ionqui dels diners, que va confessar que “sempre s’arreglaven quantitats perquè les empreses adjudicatàries compensaren les pèrdues, la baixa feta a més de la mossegada en cada cas”.

El percentatge recurrent del 16% sorprén els investigadors de l’UCO. En el cas del col·legi públic Doctor Errando Villar d’Almassora (Castelló), l’empresa Construcciones Arción SA va obtindre l’adjudicació per a la construcció del centre per 3,1 milions, import que “va suposar una baixa respecte del preu de licitació del 16%”.

El testimoni va anotar en el document lliurat a la Guàrdia Civil que tot just iniciar-se aquesta obra, la constructora va presentar una sol·licitud amb un increment del 19,83%, “justificada en la introducció de canvis que impliquen un minvament en la qualitat”. “Sembla respondre a un pacte previ”, apunta l’arquitecte de Ciegsa en la seua graella. A parer policial, indica l’UCO, l’al·lusió al “pacte previ” podria significar que no va haver-hi justificació del sobrecost.

L’empresa Romymar SA va obtindre l’adjudicació de la construcció del nou institut d’educació secundària de Benetússer (València) per 6,2 milions, una quantitat que, de nou, suposa una baixa respecte del preu de licitació del 16%. Els investigadors també han constatat que l’import d’adjudicació –2,3 milions– de la construcció de l’institut Bernat de Sarrià de Benidorm suposa una baixa del 16% respecte del preu de licitació.

La Guàrdia Civil atorga versemblança a les anotacions del testimoni que apunten sobrecostos térbols “amb irrealitat o manca de justificació” en la construcció dels centres escolars valencians.

R.C.P. va ser cridat a declarar a la comissió d’investigació de Ciegsa en les Corts Valencianes però els serveis de la cambra autonòmica no van poder localitzar-lo.

Etiquetas
stats