Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge arxiva la denúncia contra el cartell del bes lèsbic entre dues marededéus

La imatge del cartell denunciat per un grup catòlic al jutjat.

elDiariocv

El Jutjat d’Instrucció 18 de València no ha admés i ha arxivat la denúncia interposada per la “Associació Internacional de Fidels Llar de la Mare de Tots els Homes, Mare de la Joventut” contra el grup Endavant que va utilitzar un cartell amb dues marededéus besant-se per a convocar a la manifestació del dia de l’orgull gai celebrada el 18 del maig passat.

El cartell va ser criticat durament per diversos grups catòlics, el PP i l’arquebisbe de València, Antoni Cañizares, que va convocar un acte de desgreuge multitudinari a la Mare de Déu dels Desemparats, la patrona de València.

El jutge considera que “ni la imatge controvertida” (que els denunciants consideraven “profanadora i blasfema”), “ni el text que l’acompanya tindrien encaix en els delictes denunciats”. La utilització del cartell amb un bes lèsbic entre la Mare de Déu dels Desemparats i la Mare de Déu de Montserrat no constitueix un delicte d’ofensa als sentiments religiosos perquè té un “indubtable sentit satíric, crític i provocador” en resposta a les declaracions sobre els homosexuals fetes per l’arquebisbe de València.

Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, tampoc hi ha delicte d’odi perquè en els fets denunciats no es percep una incitació pública a l’hostilitat, la discriminació o la violència contra un grup.

La interlocutòria assenyala que “si bé els denunciants poden sentir-se ofesos amb la imatge referida, de la manera que ho expliciten en la denúncia, això no és prou per a concloure, com pretenen, que la imatge referida (i el text adjunt) tinga encaix en el tipus penal de l’article 525.1 CP, perquè, com s’ha apuntat, aquest delicte no requereix únicament que s’ofenguen els sentiments religiosos, sinó que exigeix a més que amb aqueixa conducta es faça escarni dels dogmes, les creences, els ritus o les cerimònies d’una confessió religiosa, i, fins i tot més, que es faça amb l’expressa i inequívoca intenció d’ofendre aqueixos sentiments religiosos”.

El jutge explica que “la imatge controvertida té un indubtable sentit satíric, crític i provocador, i no d’escarni ni d’inequívoca intenció d’ofendre sentiments religiosos”; i afig que aquesta “intenció satírica, crítica i provocadora” és“corroborada pel mateix tenor literal del text adjunt, del qual cal inferir que es va optar per aquesta imatge en resposta a les declaracions públiques efectuades pel cardenal Cañizares (al·ludides en el text annex a la imatge denunciada), per la qual cosa, més enllà de l’anunci i de la publicitat de les mobilitzacions del ”Dia per l’Alliberament LGTB“, és notori a la vista de la documentació adjunta a la denúncia que l’única intenció perseguida pels denunciats era efectuar una crítica (amb un sentit provocador evident) a les manifestacions efectuades pel cardenal Cañizares”.

En la interlocutòria de no-admissió de la denúncia, el magistrat instructor cita jurisprudència d’altres tribunals. En concret, fa referència a la sentència de l’Audiència Provincial de Sevilla que va absoldre un acusat que va exhibir una imatge de la Mare de Déu al costat dels genitals d’un baró. Al·ludeix també dues sentències de l’Audiència Provincial de Valladolid: una, va exonerar un acusat d’exhibir en el recorregut d’una processó en Setmana Santa una pancarta amb la imatge de la Mare de Déu i de Jesús amb la llegenda “Adúltera amb el seu bastard”; una altra, va arxivar la querella contra un humorista que va parodiar el papa i la cúria i va repartir preservatius.

Etiquetas
stats