Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Castelló acorda una baixada del 5% del tipus d’IBI per al 2017

Els regidors del 'Pacte del Grau' han presentat al PP y Ciutadans el seu acord sobre fiscalitat

Roger Lorgeoux

Castelló —

La revisió de les ordenances fiscals en l’Ajuntament de Castelló no tornarà a ser un motiu de desavinença entre els signants del Pacte del Grau, com va ocórrer el 2015. Llavors, en el ple ordinari d’octubre, Castelló en Moviment, soci de govern, va bloquejar amb els seus quatre regidors la proposta presentada per Compromís (4) i PSPV-PSOE (7) en votar-hi en contra, la qual cosa va aprofitar el Partit Popular per a sumar la seua majoria simple de 8 edils i, amb l’abstenció dels quatre representants de Ciutadans, provocar el primer fiasco del bipartit en la gestió municipal.

La dissensió no es repetirà enguany després de l’acord assolit entre els tres partits polítics per a impulsar una fiscalitat conjunta amb vista al 2017, en què destacarà la reducció del gravamen de l’impost sobre els béns immobles (IBI) en un 5,01%, que passarà del 0,7875% al 0,7475%. També s’inclourà la baixada del tipus de cànon rústic (de l’1,07 al 0,80%). Una altra modificació afectarà la nova tributació per als immobles d’ús no residencial, als quals s’aplicarà un 0,85%, encara que només al 5% de les unitats fiscals amb valors cadastrals més alts. A més, l’IBI de característiques especials del port pujarà fins al 0,90%.

La revisió pactada per PSPV, Compromís i CsenMov, i que s’ha presentat al PP i a C’s perquè s’hi adherisquen, incorporarà una modificació de les deduccions fiscals a les famílies nombroses, amb un caràcter més progressiu, ja que es té en compte tant el valor cadastral de l’immoble com la renda familiar. En el cas que hi haja algun membre en situació de dependència, s’establirà el màxim de bonificació per renda.

Pel que fa a l’IBI, igualment es plantejarà una rebaixa per als immobles l’activitat declarada dels quals estiga relacionada amb la cultura, com una manera de compensar l’elevat IVA cultural. Així, es beneficiaran les galeries d’art, les llibreries, les sales de cine, els teatres, les sales de concerts i els immobles destinats a la producció i la representació cultural. També se suggerirà una bonificació del 30% en l’IBI als immobles destinats a ús social (cessió gratuïta o lloguer social a famílies en risc d’exclusió o en procés d’inclusió), després de la certificació de la Regidoria de Benestar Social.

La taxa d’arreplega de residus sòlids urbans tindrà un lleuger increment, que compensarà la pujada en el cost del servei i que s’aplicarà per trams a les unitats fiscals d’ús residencial, prenent com a referència el valor cadastral dels immobles. De la mateixa manera, es considerarà la creació d’un epígraf diferenciat per a les famílies en situació d’exclusió social.

Al marge de les ordenances fiscals, s’incorporarà el compromís de sol·licitar una nova ponència cadastral el 2017 per a ajustar els valors dels immobles a la realitat i la creació del Consell Municipal d’Inspecció.

Etiquetas
stats