Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fiscalia demana 11 anys de presó per l'ex vicepresident de la Diputació de Castelló per frau i blanqueig

Francisco Martínez, ex vicepresident de la Diputació de Castelló

Toni Cuquerella

Ús continuat d'informació privilegiada per autoritat, negociacions prohibides, frau administratiu i blanqueig de capitals, aquests són els delictes que la Fiscalia atribueix a Francisco Martínez, exnúmero 2 de Carlos Fabra en la Diputació de Castelló, pels quals demana 11 anys de presó, 21 anys d'inhabilitació i una multa d'un milió d'euros.

La notícia l'ha avançat Ràdio Castelló, que explica que qui va ser alcalde de la Vall d'Alba durant 24 anys (1991-2015) amb el PP hauria escomès la compra-venda d'una vintena de terrenys en la localitat que arribarien a abastar més d'un milió i mig de metres quadrats, on es planificaria la construcció de diversos projectes urbanístics d'important entitat.

La Fiscalia també ha posat en el punt de mira a la filla de Francisco Martínez, Andrea Martínez, per delicte continuat d'informació privilegiada, per a qui es demana una multa d'un milió d'euros; també estaria assenyalat l'empresari soci, Raúl Bibiloni, per a qui es demana 5 anys de presó per frau administratiu.

L'acusació popular, que exerceix el PSPV, demana 16 anys de presó per a Martínez, 12 anys de presó per a Babiloni i 4 anys de presó per a Andrea Martínez.

Projectes

L'acusació a Francisco Martínez es basa en tres supòsits pelotazos urbanístics a la Vall d'Alba. El més destacat d'ells seria el PAI Mas de Lluna un projecte de més de 2 milions de metres quadrats que albergaria 2.000 habitatges, hotels i un camp de golf, en una localitat que compta actualment amb 3.000 habitants escassos. Ací Martínez, segons explica Ràdio Castelló, tindria la propietat d'uns terrenys que hauria adquirit a un preu baix abans que isquera a la llum pública el projecte.

D'aquesta manera els tres investigats, Francisco i Andrea Martínez i Raúl Babiloni, haurien de fer front a una acusació de lucre il·lícit aprofitant-se d'informació privilegiada. La compra dels terrenys s'hauria dut a terme a través de tres societats tapadora Gestintur, Prodever i Franvaltur, que haurien comprat els terrenys entre 2005 i 2014. El mètode era l'especulació amb informació privilegiada: compraven els terrenys a propietaris privats, esperaven la revaloració a través del projecte que ja coneixien, i els venien a promotors urbanístics.

Cal recordar que Francisco Martínez ja va ser condemnat a 8 mesos de presó per corrupció urbanística dins de les seues funcions com a polític, dos anys d'habilitació i 12.600 euros de multa pel cas de la depuradora de Borriol. En aquest cas va ser condemnat per un delicte de negociació prohibida per projectar aquesta depuradora en uns terrenys que eren propietat de la seua família.

Etiquetas
stats