Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Més turistes, més dies d'espera i menys personal: la situació del sector sanitari a Castelló a l'estiu

L'Hospital General de Castelló

elDiariocv

0

A la fi del passat mes de juny els professionals sanitaris de l'Hospital General de Castelló es manifestaven en protesta per les condicions “límit” en les quals s'estaven veient forçats a fer el seu treball. Ja llavors manifestaven que la situació, que venia des de lluny, havia empitjorat durant els últims anys fins a “explotar”. A més de l'augment de càrrega de treball o de les llistes d'espera per a ser atesos, una de les principals qüestions que preocupava el personal mèdic era la falta de personal de cara a l'estiu en una província, Castelló, en la qual es produeix un augment considerable de la població durant el període estival.

Des del sindicat Intersindical Salut Castelló, afirmen que la situació amb les llistes d'espera en l'actualitat està “prou malament”. Segons els han manifestat treballadors i els propis pacients, aquells que necessiten intervencions han d'esperar gran quantitat de mesos i en algunes especialitats com, per exemple, operacions relacionades amb la vista, “l'espera pot arribar a ser de huit a deu mesos segur”.

La preocupació que els professionals sanitaris mostraven fa uns mesos davant la situació de falta de personal en la qual es trobaven i l'efecte que això podria tindre de cara al període estival, quan es registra un augment de la població, és ara una realitat. Des d'Intersindical afirmen que hi ha gent “que està fent moltes guàrdies, però en general se les han arreglades per a anar cobrint totes les categories. El problema l'han tingut especialment, i és una constant durant els últims anys, en l'atenció primària en la xarxa de centres de salut hospitalaris”.

“Han fet el que és habitual: no cobrir a la gent. Es funciona per contingents, cada metge té el seu contingent de pacients… uns 200 o 250. Quan un company se'n va de vacances, durant aqueix temps els altres han de repartir-se el contingent de qui se n'ha anat, la qual cosa resulta en una càrrega de treball important. A més, cal tindre en compte que, en zones turístiques com aquesta, la població durant la temporada d'estiu augmenta i els companys acaben amb sobrecàrrega de treball”, afirma el portaveu del sindicat.

Més visitants i menys consultoris

En els municipis costaners s'obrin durant aquest període consultoris “extra” en les zones turístiques que durant l'hivern estan tancats. Enguany dos d'aqueixes instal·lacions a Benicàssim i Benassal no han pogut obrir malgrat comptar amb la dotació econòmica necessària per a fer-ho. El motiu en aquesta ocasió ha sigut la falta de professionals sanitaris disponibles per a ser contractats, pel fet que la demanda ha superat el nombre de treballadors disponibles i, segons afirmen des del sindicat, han tingut fins i tot que tirar d'infermers que no es trobaven en la borsa de treball.

No obstant això, aquests no són els únics consultoris disponibles en aquestes localitats, ja que Benicàssim compta amb un centre de salut i altres dos llocs disponibles de cara a l'estiu. A més, en el cas del consultori tancat de Benassal, les xifres d'assistències diàries d'altres anys han sigut baixes.

Etiquetas
stats