Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El cas Piaf de Vila-real incomoda el PP de Isabel Bonig

L’exalcalde de Vila-real, el popular Juanjo Rubert, el primer a la dreta de Carlos Fabra

Roger Lorgeoux

Castelló —

El cas Piaf comença a incomodar el Partit Popular. No sols de Vila-real, on se centra la instrucció, sinó també a escala autonòmica. La sospita sobre l’enèsim cas de corrupció dificulta la llavada d’imatge que amb tant d’interés van iniciar els barons de Castelló fa més d’un any després de les eleccions municipals del 2015. El fet que el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 haja declarat la complexitat de la causa, amb el suport de la Fiscalia, i haja ampliat, doncs, el termini d’investigació, implica un revés per al PP que presideix Isabel Bonig, més encara quan l’exalcalde popular, Juanjo Rubert, i l’exvicepresident de la Diputació amb Carlos Fabra, Ramón Tomás, havien presentat sengles recursos. “Han ficat pals a les rodes, obstaculitzant i impedint el procés”, denuncia l’actual primer edil, José Benlloch.

La decisió del magistrat, a parer de l’alcalde socialista, reforça la decisió de l’Ajuntament de denunciar l’empresa, vinculada a la trama Gürtel, i que reclama el pagament de 600.000 euros de l’etapa del PP al capdavant del govern local.

La interlocutòria de l’Audiència Provincial del 14 de setembre passat referma la decisió del jutge de declarar el cas Piaf “complex” en els termes que determina la Llei d’enjudiciament criminal. Així, estableix un termini d’instrucció màxim de sis mesos, després del qual el magistrat ha de decidir sobre l’arxivament o l’obertura de judici oral, sempre que la causa no es declare complexa perquè hi concórreguen els requisits que preveu la legislació, com ara que recaiga sobre grups o organitzacions criminals, que incloga molts fets punibles o involucre molta gent.

El jutge que instrueix el procediment ja en va declarar la complexitat en una sentència del 29 d’abril de 2016, contra la qual les parts investigades (entre aquestes, l’exalcalde i l’exregidor del PP) van recórrer “de manera sorprenent, perquè qui no té res a ocultar no hauria de tractar d’impedir que la justícia actuara”, matisa Benlloch.

En una interlocutòria notificada aquesta mateixa setmana, l’Audiència Provincial ha ratificat el dictamen del jutge, a qui se suma per primera vegada també la Fiscalia.

“Fa cinc anys, quan vam arribar al govern municipal de Vila-real, vam denunciar que una empresa, que era l’única que sembla que podia treballar en l’Ajuntament en els anys del PP, va intentar cobrar 600.000 euros en factures que no es corresponien a faenes fetes. Nosaltres vam complir el nostre deure, que era evitar que aquests diners es pagaren i, a partir d’ací, el cas va adquirint dimensions cada vegada més grans”, adverteix l’alcalde, que recorda que, des que es va denunciar l’expedient de factures falses, “s’han anat coneixent notícies importants que afecten el cas”.

En concret, es refereix a la petició de presó per Anticorrupció per als dos administradors de Piaf, Alejandro Pons i Santos Pozo, per pretés finançament irregular del PP, i a l’aparició d’un acte del Partit Popular de Vila-real en els papers de la Gürtel.

Etiquetas
stats