Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El TSJ confirma que Marina d’Or no té autorització per a abocar aigües residuals del seu balneari a Orpesa

El balneari de Marina d'Or en Orpesa.

Lucas Marco

València —

0

Fa més de tres anys que el balneari de Marina d’Or a Orpesa (Castelló) no té autorització per a abocar aigües residuals. La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) ha desestimat un recurs de l’empresa de Jesús Ger contra la resolució de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que acorda arxivar l’expedient d’autorització d’abocament d’aigües residuals del balneari d’aigua marina a Orpesa.

El TSJ-CV conclou que la competència per a autoritzar abocaments en domini públic marítim terrestre correspon a la Conselleria d’Agricultura, segons una sentència del 22 de novembre passat a què ha tingut accés eldiario.es. L’Advocacia de l’Estat argumenta que l’any 2011 “es comprova, després de la modificació de la línia de domini públic marítim terrestre, que l’abocament recau en aquest, per això no és possible prorrogar-ne l’autorització, ja que la CHX ha incorregut en una invasió de competències”.

La decisió de l’organisme estatal de tombar l’autorització a Marina d’Or no va ser arbitrari, ja que “l’organisme de conca no pot resoldre el manteniment d’una autorització d’abocament, ja que no té cap competència en els abocaments a domini públic marítims i terrestres”. “No és possible cap pròrroga per un òrgan que no té competències”, afig la sentència.

La mercantil Loger SA tenia concedida l’autorització des del 2007, però la CHX no la va renovar, per això Hotels Marina d’Or SL va presentar un recurs de reposició que va ser desestimat per una resolució de l’organisme estatal el 13 d’octubre de 2016. Totes dues societats formen part de l’empori de Jesús Ger.

Hotels Marina d’Or SL va interposar un recurs contenciós administratiu contra aquesta resolució, ja que entenia que el canvi de titular de l’autorització no suposava “cap variació de la personalitat jurídica de la societat beneficiària” (sosté que es tracta d’“un mer canvi de la denominació social de la mercantil”).

Marina d’Or defensa que “el que era procedent era el reconeixement que l’autorització quedava automàticament renovada” i que la revocació és “desproporcionada”. El TSJ-CV considera, per contra, que la resolució recorreguda s’ajusta a dret i recorda que la Direcció General de l’Aigua de la Conselleria d’Agricultura va iniciar el 17 de setembre de 2015, pocs mesos després de la formació del primer Govern del Botànic, l’expedient d’autorització de l’abocament.

La Conselleria va sol·licitar a l’empresa de Jesús Ger informació complementària, “atés que no quedava clara la caracterització de l’abocament, perquè sembla que hi ha altres afluents de característiques diferents”. La sentència del TSJ-CV recorda que “per virtut de la nova delimitació, l’abocament ja no se situa en domini públic hidràulic”.

Hotels Marina d'Or tenia des de 2002 l'autorització de la CHX per a l'abocament d'aigües salines depurades del balneari al Riu Chinchilla, explica un portaveu de l'empresa. En 2011, “el punt d'abocament que es considerava domini públic hidràulic, va passar a ser considerat domini públic marítim-terrestre, per la qual cosa la CHX va traslladar a l'expedient a Qualitat d'Aigües de la Conselleria d'Agricultura, a la qual sol·licitem autorització d'abocament en 2012, alhora que demanem a la Confederació Hidrogràfica que, en tant s'emetia la nova autorització, es mantingueren els efectes de la primitiva”.

Una resolució del 5 d'abril del 2013 de la CHX indica que l'autorització d'abocament “es renovarà automàticament” fins que siga atorgada l'autorització corresponent per l'Administració sectorial de Costas. No obstant això, explica el portaveu de l'empresa, “al no mantindre's aqueix raonable compromís de renovació automàtica de l'autorització d'abocament, Hotels Marina d’Or, S.L. va recórrer en via judicial perquè la CHX mantinguera l'autorització en tant la Conselleria atorgara la nova”.

La mercantil destaca que la resolució del TSJ no és ferm, “per haver sol·licitat aquesta empresa complement de la Sentència a la Sala que l'ha emesa, ja que entén que el canvi de titularitat demanial del Riu Chinchilla ha d'implicar que la nova Administració titular del domini públic se subrogue en els drets i obligacions de les autoritzacions atorgades amb anterioritat per una altra Administració, en comptes de fer recaure sobre els particulars els perjudicis derivats dels canvis dels criteris d'apreciació de l'Administració”.

L'assumpte està en tramitació a l'espera de recopilar la informació que ha d'aportar l'empresa, indiquen fonts del departament que dirigeix Mireia Mollà. “Hotels Marina d’Or, S.L. ha aportat a la Conselleria tota la documentació que li ha sigut requerida per a això”, argüeix per la seua part l'empresa de Jesús Ger.

Etiquetas
stats