Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La jutgessa arxiva l’acusació de l’Associació d’Advocats Cristians a l’alcalde de Betxí per haver retirat una creu

La creu va ser reubicada al cementeri de Betxí.

Lucas Marco

València —

0

Les denúncies de l’Associació d’Advocats Cristians contra diversos consistoris valencians d’esquerres van naufragant a poc a poc. La titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Nules ha decretat el sobreseïment provisional de la causa contra l’alcalde de Betxí (Castelló), Alfred Remolar, que va iniciar l’associació ultraconservadora arran del trasllat d’una creu en mal estat que suposava un perill per als vianants. La jutgessa considera que no hi ha cap indici de delicte de prevaricació administrativa per part de l’alcalde de Compromís i considera la seua actuació “encertada i adequada a dret”.

L’associació ultra va titlar el trasllat de la creu (efectuat a conseqüència dels informes tècnics que recomanaven retirar-la a causa del deteriorament i del risc que suposava per als vianants) de “croada empresa contra els catòlics”. L’alcalde de Compromís va negar cap motivació ideològica en el trasllat i va sostindre durant la seua declaració com a investigat que “no es va actuar mai de mala fe, sinó que la creu estava en estat de ruïna i es va decidir restaurar-la i muntar-la en un lloc segur”.

La magistrada, en una interlocutòria del 25 de novembre passat a què ha tingut accés aquest diari, afirma que “de les actuacions fins ara i després de la pràctica de les diligències interessades per les parts, no pot considerar-se que hi haja cap indici” de la comissió d’un delicte de malversació. L’acte apunta a la “absència del més mínim indici de desviació de la normativa de contractació pública” en el contracte menor que l’Ajuntament de Betxí va licitar per a la restauració de la Creu del Calvari, contràriament al que afirmava l’Associació d’Advocats Cristians, que també manté una croada contra el dret a l’avortament.

“No hi ha cap element que poguera apuntar a una malversació, ja que no hi ha cap relació entre l’empresa adjudicatària de les obres i el querellat”, exposa la jutgessa, que recorda que la mercantil que va obtindre el contracte va presentar un “import més baix”.

L’alcalde Alfred Remolar ha celebrat el sobreseïment de la causa, que “no tenia sentit i era totalment injusta”. L’edil de Compromís considera que “havíem actuat correctament en tot moment i així ho ha declarat la jutgessa”.

L’arxivament de la causa suposa un nou revés per a l’estratègia de l’associació ultraconservadora que presideix l’advocada Polonia Castellanos, que ha denunciat a uns quants alcaldes valencians per la retirada de creus franquistes. El juny passat, tal com va informar aquest diari, el TSJ va acordar arxivar el recurs de l’associació que sol·licitava la dissolució de la Comissió Tècnica de Coordinació per a l’elaboració d’un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura, del Comité Tècnic d’Experts i de la Comissió Interdepartamental per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, organismes creats per la Conselleria de Justícia.

Etiquetas
stats