Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni

Lafarge porta al TSJCV la protecció de la muntanya de Sagunt que li impedeix ampliar la seua pedrera

Vista aèria de la pedrera que Lafarge explota a Sagunt

Toni Cuquerella

0

LafargeHolcim ha portat als tribunals el decret de la Generalitat pel qual protegeix la Muntanya de Romeu a Sagunt declarant-la Paratge Natural Municial (PNM), protecció que entén “prohibeix la futura ampliació” de la pedrera de la multinacional cimentera a la localitat. Lafarge explica concretament que ha interposat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per tal de “garantir la seua viabilitat i la continuïtat de 650 llocs de treball”.

L’empresa al·lega que aquesta declaració “afecta de forma directa als terrenys on la LafageHolcim té hui dia drets miners per a ampliar la pedrera de Salt del Llop, atorgats per la Generalitat i declarats des de 1982 pel propi planejament urbanístic municipal per a ús extractiu miner”.

Segons el director de la fàbrica de Sagunt, José Luis Coleto, “la compatibilitat del PNM amb l’activitat extractiva és una aposta real i possible que beneficiarà tant a l’entorn social, com des d’un punt de vista ambiental i de millora de la biodiversitat en la zona”. No obstant això, l’Ajuntament, encapçalat per Quico Fernández (Compromís), ha exercit “pressió” per a “prohibir qualsevol activitat extractiva” en aquest enclavament i amb això, “la futura ampliació de la pedrera de LafargeHolcim”, ha lamentat.

“Retalla de ple drets atorgats”

Al seu entendre, el decret del Consell, publicat en el DOGV el passat 28 de març, “retalla de ple els drets atorgats a la companyia per les administracions autonòmica i municipal, que han sigut base i fonament per a la implantació i desenvolupament de la seua activitat industrial a Sagunt i origen directe de les importants inversions financeres en aquests últims anys”. A més, “incompleix els compromisos signats per aquestes administracions amb LafargeHolcim”, afig en un comunicat.

Al llarg del procés que s’ha seguit fins a l’aprovació del decret, LafargeHolcim ha formulat “successives al·legacions que posen de manifest la inseguretat jurídica present durant la seua instrucció i les fortes pressions polítiques rebudes des de l’Ajuntament de Sagunt per a l’aprovació del PNM de cara a les pròximes eleccions municipals”.

A això se suma “el consegüent incompliment d’un Conveni que va ser ratificat per la majoria del ple de l’Ajuntament celebrat en 2013 que feia compatible la protecció de l’enclavament del Romeu i el manteniment d’ocupació estable a la comarca, així com la continuïtat de 650 treballadors a Sagunt”, ha apuntat.

“La gravetat que comporta per a LafargeHolcim la privació dels seus drets extractius en el Romeu, sense possibilitat de consensuar cap altra alternativa per falta de dialogue de l’actual equip de Govern d’aquest Ajuntament” és el que ha portat a la companyia a interposar el dimecres, davant la Sala contenciosa administrativa del TSJCV el corresponent recurs i emprendrà “totes les accions legals que siguen necessàries per a la defensa dels seus legítims interessos i drets”, avisa el comunicat.

El director de la fàbrica de Sagunt ha volgut aclarir que estan “a favor d’un PNM” però necessiten “tindre la certesa de poder continuar operant de forma viable en la localitat en un futur”. “La reconeguda experiència del Grup LafargeHolcim en el sector demostra que la compatibilitat del PNM amb l’activitat extractiva és una aposta real i possible”, ha insistit.

Coleto ha recordat que en el Conveni de 2013 estaven ja definides actuacions de millora de la biodiversitat i ús públic sobre la meitat del perímetre del PNM (123 hectàrees afectades fa anys per incendis forestals), juntament amb la progressiva integració de l’espai miner rehabilitat en l’entorn natural, assumint la nostra responsabilitat amb el medi ambient i amb Sagunt.

Al seu entendre, “la situació actual de conflicte ve donada per la decisió de l’alcalde de la localitat, Quico Fernández de Compromís, i el seu equip de Govern, de no tindre en compte cap condició que garantisca la viabilitat futura de la companyia a Sagunt, un exemple més d’aquesta nova política municipal contrària a les indústries de Port de Sagunt”.

Aquesta situació, adverteix, “també afectarà altres indústries implantades a Sagunt i, per tant, a l’aposta del model industrial del Consell de la Generalitat Valenciana”.

Etiquetas
stats