Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El ‘bullying’ i l’aspecte físic, temes per a adol·lescents de la 33a Mostra Internacional de Titelles de la Vall

Escena de 'Corpress' de Kimani

Toni Cuquerella

Del 9 al 12 de novembre, la Vall d’Albaida vibrarà amb la 33a Mostra Internacional de Titelles que han presentat este matí la directora general de Patrimoni, Carmen Amoraga, el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, i la directora artística, Ángeles Martínez. Com ha manifestat Amoraga, “estem convençuts dels beneficis de la territorialització de la cultura i volem estretir la col·laboració amb la Mancomunitat perquè la cultura en la Vall d’Albaida vaja millor del que ja va”.

La Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida compta enguanyamb 14 companyies que actuaran en 19 localitats amb més de trenta espectacles que conformen un seguit d’experiències úniques i amb una aposta clara perquè l’espectador siga també partícip: Com valora el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, “amb la Mostra de Titelles ajudem a descentralitzar la cultura perquè companyies i peces de primer ordre arriben a poblacions menudes; oferim una proposta diferenciada i per al cap de setmana en tota una comarca, a més de transmetre els valors escènics a través de les escoles” per a les quals s’ha pensat la programació del dijous i el divendres pel matí. A més, hi haurà diversos tallers com el de titelles l’abast del balear David Duran o de construcció d’objectes absurds a partir de material reciclat de l’argentí Emiliano Matesanz.

L’aposta per acostar el públic a l’escenari es materialitza amb espectacles per a totes les edats. Entre ells, els adolescents temes d’actualitat com l’obsessió pel físic, que des de la dansa i els objectes tracta la companyia Kimani amb ‘Cospress’, o el bullying, mitjançant els animals del ‘Safari’ de la Companyia de Comediants la Baldufa. Com explica la directora artística de la Mostra, Ángeles González, “convidem a viure les coses des d’una perspectiva més propera, quedar-se amb allò menut”. D’aconseguir-ho s’encarregaran Guillem Albà i Clara Peya amb ‘Pluja’, amb música en directe. Íntima és també la proposta Arena en los bolsillos que amb ‘Pequeña Max’, una xicoteta joia per als més menuts que atraparà igualment els majors i que li ha valgut als andalusos la nominació com a millor espectacle infantil i familiar dels últims premis MAX.

De Nàpols arriba Gaspare Nassuto, un artista de dimensió internacional. Divendres, dissabte i diumenge i en quatre municipis de la Vall d’Albaida es podrà assistir a un espectacle irreverent i divertit, un dels grans clàssics del teatre de Pulcinella. Dimensió internacional és també la que han aconseguit els bascos Teatro Paraíso que amb ‘Kubik’ han girat per 12 països a Europa i Amèrica.Teatre per a veure i sentir de prop que vol reduir les distàncies, quan no trencar-les, entre l’escenari i el pati de butaques perquè espectadors i companyia formen part d’un mateix fet artístic. I sense deixar de costat que tan important és el que es diu com de la manera que es conta. Eugenia Manzanera amb ‘Retahilando’, fa veure de manera tendra i còmica que els contes que tots coneguem depenen de qui els conta i els canta; Periferia Teatro amb ‘Vuela pluma’ mostra amb una sensibilitat exquisida que les ales d’un ocell atrapat poden ser les nostres mans i Zum-zum Teatre amb fina ironia i una delicadesa interpretativa conta que els diners son un conte a ‘La gallina dels ous d’or’.

‘Óscar, el niño dormido’ a Ontinyent dels andalusos El espejo negro que resol amb humor, tendresa i un domini absolut del treball d’objecte un argument tan delicat com el d’un xiquet en coma. Un muntatge de gran format i per adults que contrasta amb propostes tan íntimes com les dels ja esmentats de Guillem Albà, Arena en los bolsillos, Teatro Paraíso o Teatre de l’Home Dibuixat. Tot sense oblidar-se de la participació de les companyies valencianes de reconeguda trajectòria com Teatro la Estrella, L’Horta Teatre, La Carreta Teatro i l’anomenada Teatre de l’Home dibuixat amb propostes ben diferents que demostren que el món del titella continua ben viu a la nostra casa.

Etiquetas
stats