Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Es constitueix la plataforma de suport a la querella argentina contra crims del franquisme

Alguns dels membres de la plataforma de suport a la querella argentina contra els críms del franquisme

elDiariocv

València —

La portaveu adjunta i diputada de Podem, Llum Quiñonero; amb la diputada del PSPV, Mercedes Caballero; i les diputades de Compromís Isaura Navarro i Marian Campello, ha participat a les Corts en la reunió de constitució de la Plataforma de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme al País Valencià.

Els tres grups parlamentaris han volgut mostrar així la seua intenció “de donar suport a una entitat que puga difondre i ampliar les denúncies contra els crims perpetrats per la dictadura franquista que encara continuen impunes”.

Donat que la justícia espanyola “es nega a emparar” les denúncies de les víctimes basant-se en la incompatibilitat amb la Llei d’Amnistia de 1977, un grup de represaliats i diverses associacions decidiren presentar en el Jutjat Nacional Criminal i Correccional Federal N. 1, de Buenos Aires, la querella per genocidi i/o crims de lesa humanitat comesos a Espanya per la dictadura franquista entre el 17 de juliol de 1936, inici del colp cívic-militar, i el 15 de juny de 1977, data de les primeres eleccions democràtiques.

La Plataforma que s’ha creat al País Valencià, també amb la participació de nombrosos col·lectius memorialistes, té el propòsit de donar suport a la querella, així com a totes aquelles iniciatives que tinguen com a objectiu la lluita contra la impunitat del franquisme, per la veritat, la justícia i la reparació.

Visibilitzar els crims

La diputada de Compromís, Marian Campello, ha assenyalat que “la Plataforma és un vehicle per a visibilitzar els crims del franquisme que Espanya està amagant amb l’excusa d’una llei de 1977, i poder portar-los a un tribunal. El nostre propòsit és traure a les víctimes de l’oblit i de la ignominia que patixen, garantint-les una reparació moral”.

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Podem, Llum Quiñonero, ha afirmat que “la querella va nàixer a Argentina però ha de tornar a aquest país on viuen les víctimes i els seus descendents. Mai es va establir una política d’Estat en matèria de veritat, no existeix informació oficial, ni mecanismes d’esclariment de la veritat. És hora que la Justícia espanyola col·labore amb procediments judicials. A la impunitat cal posar-li fi”.

Per últim, la també diputada del PSPV, Mercedes Caballero, ha indicat que “ja és hora que paguem el deute que Espanya té amb la ciutadania respecte de la impunitat que durant tants anys ha existit en aquest assumpte”. Tanmateix ha destacat que aquesta Plataforma “serveix per unir criteris i coordinar totes les accions que se estan portant a terme, sobre tot amb les associacions que, durant anys, estan lluitant en solitari per a saber la veritat i que es jutgen els crims”.

Etiquetas
stats