eldiario.es

9

La música en valencià recupera el terreny perdut

Les autoritats del nou govern progressista fan costat als X Premis Ovidi Montllor que premien la indústria musical en valencià

El President Ximo Puig fue quien hizo la entrega del premio a la trayectoria a Obrint Pas

El President Ximo Puig va ser qui va lliurar el premi a la trajectòria a Obrint Pas

En pocs moments la música en valencià ha tingut més suport institucional que en aquests pocs mesos de legislatura. Ni en els governs socialistes anteriors a l'era PP es va tenir tant en consideració i es va mostrar un suport públic tan explícit com en aquests moments.

L'últim gest que s'ha pogut veure ha sigut en la X Nit dels Premis Ovidi Montllor, gala que impulsa l'organització que porta el nom del cantautor alcoià (del qual enguany fa 20 anys de la mort). D'una organització que se celebrava quasi en la clandestinitat respecte de les institucions, s'ha passat a comptar amb la presència del mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, de la vicepresidenta Mónica Oltra, del president de les Corts, Enric Morera, així com de la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i altres representants governamentals.

Després d'assistir els últims mesos al comiat de dos grups que en 40 anys han sigut la referència de la música en valenciana per a dues generacions, com són Al Tall i Obrint Pas, els que queden recullen els esforços amb un futur més que prometedor.

Per a començar, els principals guardons dels X Premis Ovidi van anar a parar a Mara Aranda, millor disc folk amb 'Mare Vostrum'; Clara Andrés, millor disc de cançó d'autor per 'Entrelínies'; Gener, millor disc de pop per 'El temps del llop'; Mox, millor disc de rock per 'Tuactes i rebomboris'; Mox amb Pep Gimeno 'Botifarra', millor cançó per 'Si el poguera partir (cançó de batre)'; Aspencat, millor videoclip per 'Música naix de la ràbia'; i el premi honorífic a la trajectòria per a Obrint Pas, guardó lliurat pel mateix President de la Generalitat.

Entre les intervencions institucionales, gestos de complicita amb la cultura com l'anunci de Mónica Oltra d'una partida de 200.000 euros en el pressupost de 2016 per a la promoció de la música en valencià, o la d'Enric Morera, que es va afegir a altres intervencions en confiar que la pròxima edició dels premis es puga seguir amb la retransmissió d'una nova radiotelevisió valenciana.

Més normalitat

Aquest suport institucional s'està convertint ja en normalitat en els últims mesos després dels gestos mostrats. Hi destaquen el suport de la Diputació de València a l'últim disc del cantaor Pep Gimeno 'Botifarra', o els homenatges a Raimon tant de la Generalitat Valenciana com de la seua pròpia ciutat, Xàtiva, a més de l'actuació de Miquel Gil en la Generalitat Valenciana per al 9 d'Octubre.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha