Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

25 d’Abril: milers de persones prenen València per fer “País Valencià”

Manifestació del 25 d’Abril a València.

elDiariocv

Milers de persones –40.000, segons l’organització– han pres els carrers de València en la clàssica manifestació del 25 d’Abril impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV). La convocatòria del 2016, la primera amb l’esquerra al comandament de la Generalitat i els ajuntaments més importants de la Comunitat Valenciana des del 1995, ha estat, probablement, una de més concorregudes dels últims anys.

La jornada ha estat marcada pel to festiu i reivindicatiu, al ritme de tabalets i dolçaines i amb presència de muixerangues. Centenars de banderes –una barreja heterogènia de quadribarrades, estelades, senyeres valencianes.....– ondejaven al pas de milers de persones que seguien la capçalera de la marxa, comandada per la pancarta escollida per ACPV: “Fem País Valencià”.

El lema no és casual. El 2015, aqueixa mateixa manifestació clamava pel canvi polític. Ara, es demana que l’esquerra –la Generalitat està governada pel PSPV-PSOE i Compromís amb el suport parlamentari de Podem– faça valencianisme des de les institucions.

“Les coses van canviant i estem contents. Hem fet un pas, però cal fer-ne més. Tots els que hi hem vingut volem dir que estem contents del canvi i volem que el canvi es note encara més”, ha dit Joan Francesc Mira, president d’ACPV.

Toni Gisbert, coordinador de l’entitat organitzadora, ha anat més enllà. “No ens conformem de superar la corrupció i l’autoritarisme, volem construir el futur, i per a fer-ho calen una sèrie d’actes de govern pendents”, com “recuperar” TV3 i Catalunya Ràdio i Ràdio Televisió Valenciana i aconseguir un finançament “just”.

Organitzacions polítiques com Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana del País Valencià o la CUP –la diputada Anna Gabriel ha assistit a l’acte– han anat a la manifestació, que també ha suposat un crit d’alegria al cap de 20 anys de poder quasi absolut del PP. Després de “despatxar als que durant dècades han procurat el nostre malestar com a poble”, “és hora de construir el país que volem”, diu el manifest de la manifestació.

Un 25 d’Abril a la Plaça de Bous, 16 anys després

Després de la manifestació, ACPV ha posat el cartell de “no hi ha bitllets” a la Plaça de Bous de València amb la festa “Homenatge a València”: un concert amb valors segurs de la música en valencià. Clàssics com Al Tall o Lluís Llach i artistes molt consolidats de l’escena independent, Pau Alabajos, regidor de Compromís a Torrent, Senior o La Gossa Sorda, la banda de Josep Nadal, diputat autonòmic de Compromís“. Un ruixat ha interromput el xou al voltant de les 20.30 hores. Les entrades s’havien esgotat fa dues setmanes.

ACPV ha denunciat que el PP, que controlava la Diputació de València, propietària del coliseu, li denegava el permís per a utilitzar el recinte. No l’ocupava des del 2000.

Etiquetas
stats