Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les illes Verges, les Bahames, Jersey… l’entramat deslocalitzat darrere de la promotora del gratacel més alt de València

Els arquitectes Ricardo i Pablo Bofill.

Antonio M. Vélez

0

Kronos, promotora immobiliària que acaba d’anunciar la construcció del gratacel d’habitatges més alt de València, ha articulat des de la seua creació el 2014 la seua aposta per Espanya i Portugal a través d’una xarxa de desenes de societats a Luxemburg que, en molts casos, pertanyen a firmes radicades en els paradisos fiscals de les illes Verges britàniques, les Bahames, les Bermudes i Jersey.

La llista de societats deslocalitzades que controlen part de l’entramat luxemburgués de Kronos és llarga, amb noms com Kronos RBS LTD, TNJ LTD, Tammie Corporation, H & H Investing, Arctic View LTD o Zafrhm LTD (illes Verges britàniques); Springridge LTD, Balmore Investments LTD, Rajnaya Investments LTD, Teesdale LTD, Birkdale LTD i Pentera Trustees LTD (Jersey); Thack Limited, Magny-Cours LTD i Annacha LTD (les Bahames); o Seefeld LTD (les Bermudes).

Kronos assenyala que “du a terme activitats d’assessorament en projectes de promoció immobiliària a Espanya, que tributen per totes les seues operacions i inversions d’acord amb la normativa tributària espanyola, sense excepció, com qualsevol altre operador”.

“El capital a qui assessora Kronos en els projectes de promoció immobiliària esmenats prové d’inversors internacionals independents amb origen, entre altres, al Regne Unit, Suïssa, Finlàndia, França i els EUA i cadascun dels seus inversors tributa d’acord amb la legislació que els és aplicable, en cada cas”, afig, preguntada per qui està darrere d’aquestes firmes opaques.

Els caps visibles de Kronos són els seus fundadors, l’empresari d’origen libanés Saïd Hejal, de 39 anys, i el francés Bertrand Perrodo, de 35 i fill de Carrie Perrodo, multimilionària francesa nascuda a Singapur, exmodel i propietària del grup petrolier Perenco. Amb el suport d’uns quants inversors, i després d’haver fitxat uns quants directius de la immobiliària espanyola Lar, Kronos s’ha consolidat com un jugador actiu a Espanya, on ha anunciat la intenció de posar en el mercat 4.500 habitatges fins al 2021.

Per fer-ho, Kronos Investment Group, gestor d’actius immobiliaris enfocat en els sectors residencial, retail i d’oficines a Europa, ha protagonitzat operacions de compra de sòl a entitats com la Sareb. En un terreny adquirit enguany per subhasta judicial a l’anomenat banc roí, alçarà el seu anunciat gratacel a València, un immoble de 100 metres d’altura batejat com a Ikon que construirà al costat del futur nou estadi del València CF. Portarà el segell de l’arquitecte Ricardo Bofill i requerirà una inversió de 70 milions.

La societat que va comprar els terrenys és Vistanova Developments, propietat de la luxemburguesa Rivoli SARL, constituïda al novembre del 2015 i que al tancament del 2018 declarava actius de 186,35 milions, dels quals 140 milions eren préstecs a entitats vinculades que desenvolupen projectes de Kronos a Madrid, València, Màlaga o Tarragona.

Rivoli pertany a Kronos Real Estate Fund, sicav luxemburguesa creada el 2016 que ha tancat 200 milions de finançament dels quals el 87% ja s’havia desemborsat al tancament del 2018, segons els seus últims comptes. Abans, pertanyia a Seefeld Limited, de Hamilton, les Bermudes; i a Kronos BRS LTD (les illes Verges britàniques).

En els seus comptes tancats al desembre de 2016, sis mesos després d’haver-se creat, Kronos Real Estate Fund explicava que ja havia tancat en aquesta data compromisos d’inversió de 111,6 milions. “Després de 10 mesos de paràlisi política, el partit conservador d’Espanya ha sigut reelegit a l’octubre del 2016 per liderar el país, cosa que ofereix continuïtat i estabilitat”, indicava llavors en referir-se a “l’entorn econòmic”.

Promoció a Madrid

Altres societats luxemburgueses de Kronos de les quals depenen les seues filials espanyoles (a les quals, al seu torn solen canalitzar préstecs a un tipus d’interés del 8% anual) no estan en mans de cap fons luxemburgués, sinó d’unes quantes offshore.

Un exemple n’és Gatos 1 SARL, les accions de la qual es reparteixen, entre altres, una desena de societats deslocalitzades, com TNJ, Magny-Cours, Annacha, Springridge, Rajnaya Investments, Tammie Corporation, o Kronos RBS, entre altres.

Amb 22,1 milions en actius el 2018, Gatos 1 SARL és la propietària del 100% de l’espanyola Gatos 1 Developments, SL, a la qual té prestats 15,9 milions i que, al seu torn, és propietària de quatre societats espanyoles en què el 2016 va fer ampliacions de capital amb aportacions no dineràries “dels terrenys situats al carrer de Cantalejo” de Madrid, “subrogant al seu torn els passius associats a aquestes”, segons explica en els seus últims comptes.

En aquests sòls, en l’exclusiva zona de Puerta de Hierro, Kronos està promovent un projecte de pisos de luxe “únic a Madrid”, com anuncia en Idealista. La major part de les unitats ja s’han venut i el pis més barat (de tres habitacions) es ven des de 636.000 euros.

Un altre exemple n’és General Marva SARL, propietària de General Marva Developments, SL, a la qual té concedits 7 préstecs per import de 2,9 milions i que el 2015 va adquirir un terreny en l’avinguda del mateix nom a Alacant per 2,5 milions per promoure-hi 36 habitatges, 71 garatges, 26 trasters i un local comercial. Actualment, els pisos de tres habitacions s’ofereixen en el web de Kronos Homes des de 530.000 euros.

Aquesta societat luxemburguesa la van crear Salim i Perrodo a la fi del 2014, però uns mesos després va passar a les mans de Thack Limited, que després va cedir part dels seus títols a Magny-Cours LTD, Annacha LTD, H&H Investing, Bobbo Holdings (Delaware), BNZ Investment SAL (el Líban), Pentera Trustees Limited (Jersey), Teesdale Limited (Jersey), Kronos BRS (les illes Verges) i Kronos Management Luxembourg SARL.

Un altre exemple n’és Sotoland SARL, amb 18 milions en actius el 2018 i propietària del 100% de Sotoland Developments SL, amb la qual té subscrits dotze préstecs per import d’11,9 milions. Els seus socis són, entre altres, Thack LTD, Magny-Cours LTD, Annacha LTD, Teesdale LTD i Kronos BRS LTD i és la propietària de la marca La Finca by Kronos Homes, un projecte a Sotogrande (Cadis) dissenyat per Rafael de la Hoz, arquitecte prestigiós que es va acollir a l’amnistia fiscal del 2012.

“Les institucions a qui assessora directament Kronos estan constituïdes a Luxemburg i a Espanya i, en conseqüència, estan subjectes i compleixen tota la normativa luxemburguesa i espanyola que els és aplicable, a cada moment, a totes les seues activitats empresarials, en tots els seus àmbits, la qual cosa inclou normativa tributària, mercantil, reguladora i de prevenció del blanqueig de capitals, entre altres”, assenyala Kronos.

Etiquetas
stats