Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La família Barberá, a l’ull de l’huracà de ‘Taula’

L’exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá

Moisés Pérez

València —

L’esclat de l’Operació Taula, el degoteig d’informacions i la imputació dels seus col·laboradors més pròxims han estret com mai el setge sobre l’exalcaldessa de València, Rita Barberá. Ni les bosses de mà rebudes de la trama Gürtel i Emarsa ni la seua gairebé imputació en el cas Nóos han afectat tant l’‘alcaldessa d’Espanya’. Amb el PP marcant distància, Barberá se situa a l’ull d’huracà.

Segons ha publicat El Mundo, en la llista de càrrecs públics que han rebut diners negres provinents de presumptes mossegades pagades per empresaris figuraria el nom de l’actual senadora. Encara més, la Guàrdia Civil sospita que Barberá estaria al corrent del presumpte blanqueig que van efectuar diversos regidors i assessors del grup municipal popular i pel qual el jutge ha imputat 50 càrrecs del PP de la ciutat de València. Que l’encarregada dels comptes municipals –detinguda quan es va dur a terme la macrooperació policial– fóra la seua mà dreta per a controlar el PP de València durant 24 anys alimenta les sospites que pesen sobre Barberá.

No obstant això, el setge no només l’estreny a ella. Amb aquesta operació s’han vist esguitats uns quants familiars seus.La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil investiga una conversa que situaria la germana de l’exalcaldessa, Asunción Barberá, com a coneixedora del rentat de diners negres per a la caixa B de la formació conservadora. Involucrada també en la investigació sobre les despeses de luxe d’alcaldia carregades a l’erari públic –coneguda com a ‘Ritaleaks’–, l’excap de gabinet de Barberá eixiria en una gravació dient “Ens n’hem passat, molta gent, ens n’hem passat”, en què alertaria sobre el fet que hi hauria massa gent participant en el blanqueig de diners B per a finançar la campanya de les municipals del 2015.

A més de la germana, el nebot també està implicat en el cas. A partir de les converses que va gravar el ‘penedit’ i exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, se’n pot extraure un presumpte tracte de favor a Enrique Sospedra Barberá, nebot de l’exalcaldessa. “Pots dir-li a la ‘Jefa’: mira, li ho hem donat tot al teu nebot”, s’escolta en una conversa mantinguda entre Benavent i l’exregidora de cultura i també detinguda, María José Alcón. Segons els investigadors, el malnom ‘la Jefa’ al·ludiria a Barberá, ja que en el PP se la coneix o se l’anomena d’aquesta manera.

Segons El Mundo, els contractes a què es refereix en les gravacions més comprometedors per a l’actual senadora correspondrien a esdeveniments com la Mostra de València o la Japan Week, que està en qüestió perquè està relacionada amb els contractes a Trasgos. De fet, durant els governs del PP, l’Ajuntament de València ha contractat per a prestar el servei d’hostesses en esdeveniments o fires municipals empreses vinculades laboralment amb el nebot de Barberá.

Etiquetas
stats