eldiario.es

9

La Fiscalia investiga per què BBVA va executar l'hipoteca d'una família quan l'havia venut a un fons voltor

La família, per una situació de “força major”, va deixar de pagar la hipoteca i el BBVA va reclamar l’execució del préstec

El fiscal recorda en el decret de diligències que està “legitimat per a exercitar qualsevol acció en defensa dels interessos dels consumidors i usuaris”

La família afectada es va assabentar que el seu banc havia venut la hipoteca a un fons de titulització quan el despatx d’advocats va accedir a l’escriptura de venda

BBVA aumentará su dividendo los próximos años en línea con sus resultados y será al 100% en efectivo

Una oficina del BBVA.

La Fiscalia de València s’ha personat en el procediment judicial d’una entitat bancària que va reclamar l’habitatge a una família que va deixar de pagar la hipoteca venuda a un fons voltor, segons ha confirmat un portaveu del ministeri fiscal. El problema, apunta l’advocada María José Alamar, és que el banc havia cedit prèviament la hipoteca a un fons voltor sense haver dit res en el procediment judicial sobre aquesta venda quan va reclamar l’execució del préstec.

La Secció Social, Contenciosa Administrativa i Mercantil de la Fiscalia Provincial de València va acordar el 25 de setembre passat incoar diligències preprocessals civils i personar-se en la causa del Jutjat de Primera Instància número 2 de Torrent. El fiscal recorda en el decret de diligències, en referència a aquesta “problemàtica social i jurídica”, que està “legitimat per a exercitar qualsevol acció en defensa dels interessos dels consumidors i usuaris”.

La lletrada va sol·licitar, “a la vista de la gravetat dels fets”, la personació del ministeri fiscal en el procediment pel “crebant palés en els drets dels consumidors i usuaris”. A més, la denúncia al·ludeix a altres casos i Alamar està preparant peticions per situacions similars en unes quantes localitats valencianes i madrilenyes. Seria la primera vegada que un fiscal de la Secció Social, Contenciosa Administrativa i Mercantil es persona en un procediment d’aquest tipus en defensa dels consumidors, segons la lletrada, del despatx Aliter Abogados.

La família va signar l’any 2000 un préstec hipotecari per adquirir el seu habitatge habitual amb Caixa Catalunya. El préstec, després de successives fusions i adquisicions de drets, el va heretar el BBVA. La hipoteca va acabar a les mans d’un fons voltor. L’entitat bancària reitera “una legitimació reglamentària per a la presentació en nom propi i com a creditors d’un préstec hipotecari que està venut i cobrat”, apunta la denúncia.

La família, per una situació de “força major”, va deixar de pagar la hipoteca i el BBVA va reclamar executar el préstec (quedar-se amb l’habitatge). Els afectats es van assabentar que el seu banc havia venut la hipoteca a un fons de titulització quan el despatx d’advocats va accedir a l’escriptura de venda. La denúncia a la Fiscalia adverteix que “és una conducta generalitzada de les entitats bancàries en l’intent d’obtindre liquiditat”.

La llei, segons recorda l’advocada de la família, diu que “en cas que el préstec amb garantia hipotecària haja sigut transmés i titulitzat, l’entitat actora no té legitimació activa, ja que la legislació processal vincula la legitimació en els processos al titular de la relació jurídica”.

Diverses sentències judicials, en ciutats com Fuenlabrada o Sevilla, entre altres, han conclòs que un banc no pot executar una hipoteca si prèviament s’havia venut a un fons.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha