Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El fisc “caça” 22 grans fortunes que evadeixen impostos a la Comunitat Valenciana gràcies al dúmping fiscal de Madrid

Madrid, amb el districte de la Castellana de fons.

Sergi Pitarch

0

Milionari amb el domicili fiscal a Madrid, però amb vida en primera línia de platja de la mar Mediterrània. Aquest és el perfil del nou defraudador d’impostos autonòmics que s’aprofita dels baixos o nuls impostos per a rics que aplica la Comunitat de Madrid sense deixar la seua vida a la terra que l’ha vist nàixer i des d’on treballa o resideix realment.

L’Agència Tributària Valenciana, en col·laboració amb l’Agència Tributària espanyola, ha obert des de l’any 2017 22 expedients a grans patrimonis valencians que han “caçat” en un canvi de domicili fiscal fictici a la Comunitat de Madrid. Els evasors fiscals aprofiten que Madrid, governada des de fa 25 anys pel PP i amb la política fiscal més laxa d’Espanya, bonifica al cent per cent els impostos de successions i, principalment, de patrimoni per no haver de pagar cap euro a la comunitat real de residència, la valenciana.

De l’any 2017, aquesta col·laboració entre organismes fiscals ha aconseguit recuperar 14,4 milions d’euros per impostos evadits gràcies a la signatura de 17 actes de conformitat. L’expedient es va tancar en l’últim trimestre del 2019.

L’any 2018 l’ATV va resoldre dos expedients més, l’un tancat per absència de prou indicis i l’altre en fase de procediment de canvi de domicili. Quan tinga lloc aquesta modificació es procedirà a alçar les actes corresponents. En aquests moments hi ha nou expedients més en fase d’instrucció d’aquest exercici.

L’any 2019 es van resoldre dos expedients més per evasió de grans fortunes que estan en tràmit de canvi de domicili i huit més que estan en fase d’investigació per part de les dues agències tributàries.

En el cas de les grans herències, el frau per utilitzar aquest domicili fictici podria ser milionari. Només cal recordar com va disparar la Comunitat Valenciana els seus ingressos pel pagament corresponent de l’herència de 2.300 milions de Juan Luis Gómez-Trénor, el número 2 de l’embotelladora espanyola de Coca-Cola. A Madrid els seus hereus no haurien pagat cap euro.

“Els casos de dúmping fiscal són especialment greus perquè, a més, produeixen un doble efecte; el primer, en relació amb els tributs cedits que gestionen les comunitats autònomes (successions, donacions, patrimoni), i el segon, sobre la recaptació de l’IRPF, una de les bases sobre les quals es calculen les transferències del sistema de finançament autonòmic”, explica la directora de l’Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz.

Sonia Díaz explica com aconsegueixen detectar aquests fraus entre grans patrimonis i lloa l’encreuament de dades entre diferents nivells de l’Administració tributària. “La tasca inicial de l’ATV és d’investigació, la cerca d’indicis de la vida quotidiana que conduïsquen a iniciar aquest procediment de canvi de domicili; targetes sanitàries, despeses en farmàcia i llocs de presentació de receptes, consums elèctrics, fins i tot visites al domicili fictici per a comprovar si està habitat de debò”, revela la directora de l’ATV.

En la lluita contra el frau per l’impost de patrimoni, el fisc valencià combina dos tipus d’actuacions, les extensives i les intensives, per a tindre una actuació més eficaç.

“Les primeres es duen a terme en massa amb la finalitat de sotmetre a control les declaracions que presenten els obligats a tributar mitjançant l’encreuament d’informació i la verificació de dades amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària. L’objectiu és detectar i corregir els incompliments tributaris reiterats i menys greus i complexos”, explica el conseller d’Hisenda, Vicent Soler.

D’altra banda, relata el conseller, les actuacions intensives, que du a terme el Departament d’Inspecció Tributària, estan dirigides a descobrir, regularitzar i reprimir les modalitats més greus i complexes de frau tributari, i també a comprovar en profunditat que es compleixen correctament les obligacions tributàries.

El dúmping fiscal de Madrid, una comunitat autònoma molt més ben finançada que la valenciana o l’andalusa amb els avantatges econòmics que ofereix la capitalitat, enerva líders com Ximo Puig o Quim Torra. De fet, el mateix president de la Generalitat Valenciana ha plantejat que en una part dels 16.000 milions del fons no reembossable per a la lluita contra la COVID es tinga en compte els territoris que cobren els impostos transferits i es penalitze els que els bonifiquen, com la Comunitat de Madrid.

Etiquetas
stats