eldiario.es

Menú

Mor el fotògraf Francesc Jarque a 76 anys

Jarque va dur a terme una tasca divulgativa ben important del patrimoni i de la cultura valenciana a través de les seues fotografies documentals publicades en nombrosos llibres editats amb escriptors, periodistes i historiadors

- PUBLICIDAD -
El fotógrafo valenciano Francesc Jarque

El fotògraf valencià Francesc Jarque

El fotògraf valencià Francesc Jarque ha mort a 76 anys. La despulla mortal està des d’aquest dilluns al Tanatori Municipal de València i aquest dimarts, a les 09.00 hores, tindrà lloc la incineració.

Nascut el 1940, l’artista va aprendre els rudiments de la tècnica fotogràfica el 1958, treballant en un laboratori comercial, segons explica la semblança de l’autor facilitada per l’Acadèmia de Sant Carles.

Des del 1961, i durant més de tres dècades, va treballar en l’agència de publicitat Publipress, fundada amb Luis Torres, Vicent Ventura, Andreu Alfaro i Alfredo Benavent, on va exercir com a director artístic. Aquesta activitat la va compaginar amb la de professor en l’Escola d’Arts i Oficis de València, on impartia classes de fotografia i publicitat, fins que es va jubilar.

A l’inici, es va fer soci del Foto-Club València i va formar part de la junta directiva. Més tard, es va integrar en el grup Estampa Popular, juntament amb Toledo, Valdés, Solbes, etc.

Jarque va dur a terme una tasca divulgativa ben important del patrimoni i de la cultura dels valencians a través de les seues fotografies documentals publicades en nombrosos llibres. La major part d’aquests llibres s’han editat en col·laboració amb escriptors, periodistes i historiadors.

Entre altres obres, figuren El Corpus de València, amb E. Llobregat, 1978; El País Valencià, amb Vicent Ventura, 1978; València. Centro histórico , amb T. Simó, 1983; Huerta de Valencia; Indumentaria valenciana siglos XVIII-XIX, o La terra, l’aigua, l’home, amb J. M. Almerich, 2002. El seu arxiu fotogràfic va ser adquirit cap a la fi del segle XX la Biblioteca Valenciana.

Crítica social

En l’obra de Jarque, destaquen la denúncia i la crítica social, i hi aflora amb força la influència estètica del neorealisme italià, sobretot en les imatges corresponents a la seua primera època.

Com a reconeixement a la seua trajectòria, el 1999 va ser nomenat Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat el seu condol per la pèrdua del fotògraf i ha penjat un missatge en xarxes socials en què assenyala que “per la dedicació contínua a la ciutat, als barris, a les festes i a les tradicions, l’Ajuntament el fa fill predilecte enguany”.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha