Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Una gravació del ‘ionqui dels diners’ recull una negociació d’una comissió de “60 quilos” per un geriàtric

Alfonso Rus i Juan Cotino, en la inauguració de la residència de la tercera edat de Xàtiva

Toni Cuquerella

València —

“Un 3%, 60-50 quilos dividits entre tres”, aquesta és la comissió que va negociar Marcos Benavent, el ‘ionqui dels diners’, per la construcció d’una residència de la tercera edat a Anna, 360.000 euros que s’havien de repartir entre l’intermediari, el contertulià de la gravació i, presumptament, Alfonso Rus.

La gravació que trau a la llum el diari El Mundo data del segon trimestre del 2006, quan Alfonso Rus encara no era president de la Diputació de València, ni del PP provincial i, per tant, Benavent tampoc no era gerent d’Imelsa, però demostra el control que tenia Rus a les comarques del sud de València. Així doncs, Anna (la Canal de Navarrés), governada llavors pel PP de Fernando Sarrión, se situava dins de l’òrbita de domini de l’exdirigent popular.

Aquest document sonor incideix en el fet que la trama de cobrament de comissions que encapçalava Rus incloïa també el sector de les residències de la tercera edat, les conegudes com a ‘model Cotino’, començant suposadament per la que es va construir a Xàtiva i continuant amb unes altres, com la d’Anna, que tindria 136 places.

L’àudio proporcionat per Benavent indica una trobada entre ell i l’advocat Guillermo Balaguer Pallás, exsecretari de l’Ajuntament d’Anna amb el PP, en un despatx d’aquest a València. La conversació dura uns 30 minuts i se sent Benavent proposar a Balaguer que la constructora Cleop, assenyalada per pagar comissions al PP i a Rus, en siga l’adjudicatària. “És constructor –Carles Turró, president de Cleop–, fan de tot i ara han eixit al mercat continu. Han estat bastant malament i han reflotat el negoci, paren bojos, aquesta la volen”.

El ‘ionqui dels diners’ explica a Balaguer que “ja han signat la [residència] de Xàtiva i ara volen fer una altra història que estem fent amb el teu germà i Alfonso [Rus]”. Guillermo Balaguer és germà d’Eduardo Balaguer, vicesecretari de l’Ajuntament de Xàtiva que va exercir de secretari durant el govern d’Alfonso Rus.

Marcos Benavent parla directament amb Balaguer de “comissions, percentatges, pasta”, li proposa que “no sé si deus haver acordat alguna cosa per la gestió de venda (...). Jo el que pensava és que en traguérem nosaltres alguna cosa....” i posa directament damunt de la taula “un 3% està bé”, “un 3%, 60-50 quilos [de pessetes] dividits entre tres”, “20 quilos cada u, no està malament, per fer quatre papers i marejar els uns i els altres”, resumeix Benavent, en referència al repartiment entre ell, Balaguer i presumptament Rus, segons la investigació de la Guàrdia Civil.

No obstant això, Balaguer dubta de les quantitats, mentre Marcos Benavent fixa expectatives: “si vols, demanem un 10%, però ens diran que ni de conya, un 5% potser diran que sí, però ho veig un poc desorbitat”, i acaba finalment establint el 3%, una comissió “per a fer-nos un arròs”, remata irònicament Benavent.

Posteriorment Marcos Benavent reparteix responsabilitats: “el tema jurídic el portaràs tu i cobraràs els teus honoraris. Els papers i la mare que els va parir els cobres i punt. Hi haurà paperam amb l’Ajuntament” i explica a Balaguer que l’organització ha creat una societat en exclusiva per a tramitar l’operació.

El Mundo també afig que la família Balaguer va assegurar que la conversació tractava d’un assumpte personal, privat, i que li van dir a Benavent el que volien escoltar.

Etiquetas
stats