Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El fiscal investiga el PP valencià per comissions del 3% en contractes públics

María José Alcón, exregidora de l’Ajuntament de València, amb uns quants periodistes.

Voro Maroto

València —

Els 24 detinguts i cinc imputats per la trama corrupta pretesament desenvolupada des del PP de València estan acusats de diversos delictes: prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals. No, de moment, de finançament il·legal. Això podria canviar prompte.

La investigació del cas Imelsa o Operació Taula es desenvolupa per moltes vies, una de les quals, els ingressos aparentment irregulars del PP. Segons El Confidencial, diverses institucions controlades pels populars cobraven comissions il·legals del 3% a canvi d’adjudicacions de contractes públics. Aqueix modus operandi ha pogut ser habitual en la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de València.

Això explicaria que l’única petició de presó de la fiscalia haja estat per a Carmen García-Fuster, les imputacions de quatre membres del PP local amb accés als comptes i el missatge insistent que arriba des dels investigadors: Rita Barberá, ara senadora, i Gerardo Camps, exvicepresident de la Generalitat i ara diputat en el Congrés, podrien estar implicats en l’assumpte.

Finançament il·legal i blanqueig de diners

García-Fuster, l’exsecretària del grup popular en l’Ajuntament de València, controlava els comptes del partit a la ciutat. La Fiscalia va sol·licitar l’ingrés a la presó –no atés pel jutge, que l’ha deixada en llibertat amb càrrecs– per les preteses irregularitats en les finances de la formació.

La mà dreta de Barberá va poder ordir o participar d’un sistema molt bast per a blanquejar diners procedents, presumptament, de donacions il·legals o comissions en l’adjudicació de contractes: regidors o treballadors del partit transferien 1.000 euros per via bancària, que després rebien, per no deixar rastre, en bitllets de 500. El PP nega aqueixa pràctica.

La tesi de la Fiscalia és que les comissions il·legals –aqueix pretés 3%– obtingudes mitjançant l’adjudicació de contractes públics servien per a lucrar membres de la trama i per a greixar amb diners negres el funcionament del partit. L’Audiència Nacional jutjarà el finançament il·legal del PP de la Comunitat Valenciana per un altre cas sonat, Gürtel. Hi està imputat David Serra, antic número dos del partit, també investigat en l’Operació Taula.

Els imputats, amb accés als comptes

La resta dels ’imputats del PP de València estarien subjectes a investigació pel seu accés als comptes del partit. Alfonso Novo, com a president del partit; María José Pi, com a administrativa del grup popular en l’Ajuntament, i Luis Salom, com a assessor. Tots han declarat davant de la Guàrdia Civil a l’espera de comparéixer davant del jutge. Els altres membres del PP detinguts en l’operació, l’exregidora María José Alcón i el seu exassessor, Pedro Aracil, van ser detinguts pels indicis de la seua implicació en el cobrament de comissions, sense perjudici de la seua participació en el pretés finançament il·legal.

El paper de Barberá Els investigadors apunten que Gerardo Camps i Barberá, en el senat després de 24 anys (1991-2015) en l’alcaldia, podrien eixir esguitats pel cas. Esquerra Unida, el partit que va destapar el cas, creu que la senadora hi estaria imputada si no tinguera la condició d’aforada per la seua pertinença a la cambra alta. No se la podria investigar sense el permís preceptiu del Tribunal Suprem. De moment, l’exalcaldessa manté silenci.

Etiquetas
stats