eldiario.es

9

La jutgessa senta en la banqueta l'exdirectora de l'IVAM per comprar per al museu una obra falsa de Gerardo Rueda i li reclama 3,4 milions

El suposat frau va ser perpetrat per la cúpula directiva de l'IVAM i l'hereu de l'escultor mitjançant la compra amb fons públics de 58 reproduccions no originals de l'artista de capçalera de l'expresident del Govern José María Aznar

La exdirectora del IVAM será juzgada por la compra de obras falsas de Rueda

La exdirectora del IVAM será juzgada por la compra de obras falsas de Rueda EFE

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar s'asseurà en el banc dels acusats per un presumpte frau milionari amb l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda per al centre cultural referent en la Comunitat Valenciana i segon en importància d'Espanya.

El Jutjat d'Instrucció número 21 de València ha dictat una interlocutòria d'obertura de judici oral contra Ciscar; el fill i hereu de l'artista José Luis Rueda; i l'ex-director econòmic administratiu del museu, Juan Carlos Lledó, en veure indicis de criminalitat.

Aquesta resolució es produeix dies després que l'Audiència haja confirmat el processament contra els tres acusats i s'emmarca en la peça separada número 2 de les suposades irregularitats en la gestió del museu públic que van ser denunciades en 2015 per la Fiscalia Anticorrupció.

El suposat frau va ser perpetrat per la cúpula directiva de l'IVAM -dirigit llavors per Ciscar, dona de l'ex-conseller de Solidaritat amb el PP, Rafael Blasco, condemnat pel cas Cooperació- mitjançant la compra, amb càrrec als fons públics, de 58 reproduccions d'obres de Gerardo Rueda, artista de capçalera de l'expresident del Govern José María Aznar.

Aqueixes creacions van ser adquirides, al costat d'altres 40 del mateix escultor, mort en 1996, a preu d'obres d'art originals "contravenint amb això el subscrit en els contractes i enriquint amb això il·lícitament" José Luis Rueda en la quantia de 2.944.325 euros, segons s'exposava en l'escrit inicial de la jutgessa. Un import que ha de sumar-se als 512.524 euros que va pagar l'IVAM a una fundació privada per a fondre 44 de les obres.

A més, algunes d'aqueixes peces van ser promocionades "de manera indeguda" amb exposicions organitzades i sufragades pel propi IVAM, i que van comptar amb la intervenció directa del fill de Gerardo Rueda, per a "encobrir i estendre l'engany", amb un desemborsament afegit de quasi 720.000 euros, precisava en la interlocutòria.

En la nova resolució, la jutgessa declara com a òrgan competen de la causa a l'Audiència de València; dona un termini de 10 dies a les defenses per a fer els seus escrits; i acorda el manteniment de les mesures cautelars adoptades contra els acusats de prestar fiança per la quantitat total de 4.176.863 euros per a assegurar les responsabilitats pecuniàries que pogueren declarar-se procedents.

La Fiscalia demana per a Ciscar la pena de sis anys de presó, el pagament d'una multa de 144.000 euros, i que responga al costat de la resta d'acusats a una responsabilitat civil de 3.456.876 euros; així mateix, demana per a Juan Carlos Lledó una pena de cinc anys i tres mesos de presó, i el pagament d'una multa de 63.000 euros; mentre que reclama cinc anys de presó per al fill del creador.

Per part seua, l'Advocacia de la Generalitat se suma a les peticions que realitza el ministeri públic, mentre que Acció Cívica contra la Corrupció, que exerceix d'acusació popular, reclama penes més altes: 12 anys de presó per a Ciscar, Lledó i Rueda.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha