Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

115.000 litres de lixiviats retirats del polèmic abocador de Brugal

Un tècnic extrau lixiviats a la zona de La Murada

Carlos Navarro Castelló

València —

D’una previsió de 40.000 litres de lixiviats a 115.000 d’eliminats en una setmana. La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha retirat des del 30 de novembre 115.000 litres de lixiviats de la zona de La Murada a Oriola, en el polèmic abocador de l’empresari Ángel Fenoll, implicat en diversos escàndols de corrupció al Baix Segura, entre els quals precisament el cas Brugal, en quèpretesament es va manegar el concurs per a adjudicar el pla zonal de residus de la zona.

Les extraccions es prolongaran encara durant uns quants dies en dos emplaçaments diferents als voltants del límit provincial amb Múrcia on hi ha tolles amb aquest líquid contaminant. Les faenes es duran a terme amb un camió cisterna amb una capacitat de huit metres cúbics enviat per la Conselleria.

La decisió s’ha pres després de confirmar els resultats de les anàlisis del laboratori que la substància líquida trobada és susceptible de depuració i no necessita tractar-se en un gestor de residus perillosos. Concretament, s’està enviant a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Crevillent per a tractar-la i depurar-la.

Els tècnics de la Conselleria que van visitar el terme municipal d’Oriola el 19 de novembre passat van trobar afloraments de lixiviats en la cuneta de la carretera CV­872 i en les parcel·les 26 i limítrofs del polígon 7 d’Oriola.

En l’informe s’indica que es tracta de dos afloraments independents, i que provenen, el primer, de l’abocador de Proambiente a Múrcia, que corre per una línia d’aigua natural arriba a la província d’Alacant passant, aigües avall, per la cuneta de la CV­872.

El segon aflorament de lixiviats, en les parcel·les 26, 27, 29 i 31 del polígon 7, a causa de la topografia de la zona, és molt probable que provinga dels residus soterrats en les parcel·les 14, 18, 17, 19 i 23, i es considera que també pot alimentar el barranc que ja ve amb lixiviats quan passa per la parcel·la 31.

Fonts de Medi Ambient han comentat que trametran als jutjats de Múrcia totes les factures amb el cost de la neteja d’aquests abocaments (uns 8.000 euros fins ara), ja que hi ha una causa oberta contra l’empresa de Proambiente, per si és procedent que se li torne a la Generalitat l’import total d’aquesta actuació.

Etiquetas
stats