Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Agricultura confirma nous positius de Xylella fastidiosa en 26 parcel·les d'armetlers a Alacant

La consellera de Agricultura, Elena Cebrián, junto al presidente de la FVMP, Rubén Alfaro, en un acto en Alicante

elDiariocv

València —

El laboratori nacional de referència de l'IVIA ha confirmat nous positius del bacteri Xylella fastidiosa en la província d'Alacant. La detecció ha sigut comunicada a la Comissió Europea després d'informar la Generalitat al Govern d'Espanya.

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha informat este migdia als alcaldes alacantins assistents a la reunió convocada en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) quasi alhora que s'ha donat a conéixer la novetat al sector agrari.

S'ha detectat la presència del bacteri en 26 noves parcel·les d'ametlers, 23 d'elles dins de la zona demarcada de la comarca de la Marina Baixa pels dos brots precedents i la resta a menys de 4 km. d'aquella, concretament en els municipis de Balons (el Comtat) i Alcalalí (Marina Alta).

En les noves parcel·les infectades, i 100 metres a la redona, es van a realitzar tractaments insecticides contra els possibles vectors. Posteriorment, es procedirà a l'arrancada i destrucció del material afectat per trituració in situ, i seguint les obligacions previstes en l'article 6 de la Decisió Europea 2015/879 i les seues modificacions.

En els dos focus declarats des que el 29 de juny es va confirmar la presència de 'Xylella' en una parcel·la de Castell de Guadalest i el posterior positiu en tres mostres d'ametler de Benimantell, s'han tractat fins a la data 18'2 hectàrees amb insecticida, d'elles 5'53 en zona forestal. S'han eliminat els arbustos del sotabosc i 304 ametlers de cinc plantacions.

La consellera, que ha informat a Alacant als alcaldes acompanyada pel president de la FVMP, Rubén Alfaro, i el director general d'Agricultura, Roger Llanes, ha subratllat que totes les mostres positives fins a la data han sigut d'ametler, de la subespècie múltiplex.

Elena Cebrián ha explicat als regidors els avanços en la preparació de l'orde d'indemnitzacions, per a l'aplicació de la qual s'ha encarregat un estudi a la Universitat Politècnica de València, així com del reforç de la campanya de divulgació que inclou noves reunions amb alcaldes de les províncies de València i Castelló, i del treball de coordinació que es realitza amb el Ministeri d'Agricultura i les comunitats autònomes. Rubén Alfaro, per la seua banda, hi ha advocat per la unitat d'acció entre administracions.

Després de la detecció del primer brot de Xyella la Conselleria va preparar un Pla d'Acció -basat en els plans de contingència vigents- que es va remetre al Ministeri i la UE. El pla inclou la descripció de l'estructura i l'organització de les prospeccions en marxa i establix el nombre d'exàmens visuals, mostres i anàlisi de laboratori que deuran d'incloure, així com la metodologia a adoptar.

Seguiment

El pla de contingència de la Comunitat Valenciana disposa de més de 1.160 punts de seguiment de vectors de 'Xylella fastidiosa' per mitjà de trampes cromotròpiques grogues, distribuïdes per plantacions (cítrics i oliveres), punts d'entrada (ports, aeroports) i vivers

Totes les mostres de possibles vectors s'analitzen des de 2015 i tots els resultats han sigut negatius. Cebrián ha aclarit que es continua realitzant una prospecció intensa en la nova zona demarcada, a fi de determinar l'abast del brot. Existixen 30 punts de seguiment amb trampes cromotropicas en la contornada de les parcel·les infectades.

La nova zona demarcada, que inclou les 26 parcel·les infectades més una ràdio al voltant de 10 km., comprén una superfície de 110.000 hectàrees. Comprén els municipis d'Alcacalí, Alcosser de Planes, Alcoleja, l'Alfàs del Pi, Almudaina, l'Alqueria d'Asnar, Altea, Balones, Benasau, Beniarbeig, Beniardà, Beniarrés, Benidoleig, Benidorm, Benifallim, Benifato, Benigembla, Benilloba, Benillup, Benimantell, Benimarfull, Benimassot, Benimeli, Benissa, Bolulla, Calp, Callosa d'En Sarrià, Castell de Castells, Cocentaina, Confrides, Quatretondeta, Dénia, Facheca, Famorca, Finestrat, Gata de Gorgos, Gaianes, Gorga, El Castell de Guadalest, Xaló, l'Orxa, Llíber, Millena, Murla, Muro d'Alcoi, la Nucia, Ondara, Orba, Orxeta, Parcent, Pedreguer, Pego, Penàguila, Planes, Polop, El Ràfol d'Almúnia, Relleu, Sagra, Sanet y Negrals, Sella, Senija, Els Poblets, Tàrbena, Teulada, Tollos, Tormos, La Vall d'Alcalà, La la Vall d'Ebo, Vall de Gallinera, La Vall de Laguar, El Verger i La Vila Joiosa.

En esta zona s'ubiquen 35 vivers i centres de jardineria addicionals. En compliment de la normativa europea, és necessari controlar el moviment del material dels vegetals especificats per a impedir la seua eixida fora de la zona, i investigar la seua traçabilitat per a veure les eixides de material de vegetals especificats dels últims tres anys, com s'està fent en les altres dos zones.

La conselleria ha posat en marxa una pàgina web específica i ha habilitat un telèfon d'atenció al ciutadà (900 532 000), així com un adreça electrònica (xylella@gva.es) per a atendre les consultes i avisos que sorgisquen.

Etiquetas
stats