Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

‘La memoria no olvidada’, un documental per a honrar a les víctimes del ‘paredón’ d’Espanya

Treballs a la fosa 112 de Paterna

Laura Martínez

0

L’antiga presó, el paredón, el cementeri, els jutjats, les manifestacions. El recorregut dels familiars de les víctimes del franquisme per a trobar i identificar les seues despulles no ha sigut fàcil. “Ens diuen que no s’ha obrir ferides. És que estan tancades?”, pregunta una dona.

En el cementeri antic de Paterna (València) se situa l’anomenat “paredón d’Espanya”, un mur en què es calcula que van ser executats més de 2.200 republicans en els primers anys del franquisme. Els seus cossos es van enterrar en un centenar de fosses en la localitat valenciana i els seus familiars van ser privats de ni tan sols donar-los una sepultura digna.

En la primavera del 2018, amb els fons de Memòria Històrica de la Diputació de València i la col·laboració d’uns quants historiadors i arqueòlegs, van començar les faenes d’exhumació de les fosses d’aquest cementeri. Els primers treballs hi van acostar familiars de desapareguts, que guardaven algun document o testimoniatge oral que els feia pensar que els seus antecessors van ser derivats fins a Paterna i que podrien estar-hi enterrats.

Els periodistes Isabel Ginés i Carlos Gonga han documentat en una cinta la lluita de 18 familiars dels centenars de víctimes que romanen enterrats en aquest camp. L’equip ha entrevistat fills i nets de les víctimes, la majoria d’edat avançada i mobilitat reduïda; ha seguit el procediment de les exhumacions, les identificacions i, fins i tot, la querella argentina.

El documental també analitza la llei de Memòria Històrica, el paper del Valle de los Caídos en la democràcia i compta amb la visió de membres del Partit Comunista, Esquerra Unida, Compromís, PP, PSOE, Ciutadans, arqueòlegs que han participat en les exhumacions i un forense. Apareix també la diputada provincial, llavors, de Memòria Històrica i hui consellera de la mateixa branca, Rosa Pérez Garijo, que va impulsar les faenes.

Després de cinc mesos de muntatge i desenes d’enregistraments, l’equip ha començat a presentar en privat a les famílies els resultats. A principis de novembre el documental es llançarà en obert en suports com Youtube. “Volem una cosa gratuïta i per a tots, perquè s’informen i coneguen la lluita, les polèmiques i els sofriments i volem fer-ho bé”, explica Ginés.

Els documentalistes es van llançar a fer el projecte sense finançament. “Ens hi vam llançar sense recursos, però amb les idees clares, cosa que és arriscada, perquè, en un projecte així, els diners són importants per a avançar, però així i tot ho vam desestimar, perquè no volíem comprometre’n l’essència”, conta la periodista.

“Volem honrar la memòria d’aquestes persones afusellades i la lluita de les seues famílies; que no queden en l’oblit aquestes històries, aquest esforç. El paredón de Paterna és la història negra d’Espanya i ha de ser coneguda”, sentencia Ginés.

Etiquetas
stats