Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

70 municipis acorden a València que el Govern els elimine els límits de despesa i de gestió de superàvit

El president Ximo Puig i l’alcalde de València, Joan Ribó, atenen els mitjans.

Carlos Navarro Castelló

València —

Els alcaldes i representants de 55 ciutats espanyoles han signat aquest divendres la Declaració de València en el marc de les Jornades Municipalistes per un Finançament Just que s’han celebrat al Palau de Congressos de la capital valenciana.

El document signat, que s’entregarà al Govern de Rajoy, inclou 10 punts en què els municipis exigeixen que s’incloga la reforma del finançament local sense més demora en el procés obert per a fer el mateix amb el finançament autonòmic: “Ha d’abordar-se conjuntament en el marc d’una reforma global del finançament del sector públic”, diu el text.

A més, en l’apartat de tributs els signants exigeixen un sistema àgil de gestió i actualització de la base cadastral i la llibertat dels governs locals per a establir els tipus impositius que consideren convenients.

També han acordat exigir una reforma de la Llei de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives que regula l’exempció de l’Església i de la resta de les confessions del pagament de l’IBI, de manera que s’evite la utilització de l’esmentada llei per al benefici injust d’exempcions fiscals.

Així mateix, la declaració exigeix que es deixe sense efecte la regla de despesa que imposa als ajuntaments un límit de despesa, encara que no siguen deficitaris i que els consistoris que obtinguen superàvit puguen disposar-ne lliurement per a les polítiques o inversions que estimen oportunes. A més, demanen que es puga accedir a l’endeutament com a instrument complementari per a finançar les seues necessitats d’inversió, sempre sense superar els límits legals establits.

Puig dóna suport a la reivindicació

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assistit aquest divendres a les jornades per donar suport a la reivindicació de la millora del finançament local: “L’Estat ha d’atendre les necessitats de reforma de finançament de les diferents administracions, no pot haver-hi un monopoli en la presa de decisions que afecten tots per part del Govern d’Espanya”.

D’altra banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha comentat que necessiten “parlar de finançament i que els ajuntaments deixen de ser l’aneguet lleig, com així ha estat durant tota la democràcia”.

Etiquetas
stats