Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tan sols 6 dels 22 parcs naturals valencians s’han salvat de les flames en els últims dos anys

Efectes del foc a la zona d'Artana.

Laura Martínez

En els dos últims anys, des del 2014 fins aquest estiu, la Comunitat Valenciana ha perdut més de 1.800 hectàrees de parcs naturals a causa dels incendis forestals. Aquesta quantitat implica gairebé una cinquena part (un 18,5%) de les 9.700 hectàrees que en el mateix període s’han menjat les flames.

Cal recordar que els espais naturals són declarats com a tals, entre altres raons, per a conservar-ne la biodiversitat, amb un èmfasi especial en les espècies amenaçades.

En total, 73 incendis o temptatives (d’incendis, que afecten menys d’una hectàrea) han estat els responsables d’aquesta xifra als paratges protegits. Segons les dades provisionals facilitades per la Conselleria de Medi Ambient, el 2016 és el pitjor any. Les xifres indiquen que, des que ha començat l’estiu, s’han cremat 964,3 hectàrees de paratges protegits, la major part a la serra d’Espadà (Castelló), per l’últim incendi forestal declarat a la població d’Artana.

Dels 22 parcs naturals que hi ha al territori valencià, se n’ha cremat una part dels 16 en el període 2014-2016, entre aiguamolls, serres i rius. Els parcs naturals més afectats pels incendis han estat els de la serra d’Espadà (Castelló), que ha perdut 1.121,75 hectàrees, més de 900 per l’últim incendi a la zona d’Artana; el del Montgó (Alacant), on es van carbonitzar 214 hectàrees, i el de la serra Calderona (València/Castelló), en què s’han cremat prop de 118 hectàrees de parc natural. Al marge dels tres parcs esmentats abans, la resta dels paratges afectats han estat la Font Roja (Alacant, 9 hectàrees perdudes), les Gorges del Cabriol (València, 3,56 hectàrees calcinades), el Sot de Xera (València, 0,2 hectàrees carbonitzades), l’Albufera (València, 11,14 hectàrees) la Marjal de Pego-Oliva (Alacant/València, 0,13 hectàrees), el Prat de Cabanes (Castelló, 0,15 hectàrees), les Salines de Santa Pola (Alacant, 0,78 hectàrees), la serra Gelada (Alacant, 0,13 hectàrees) la serra de Mariola (Alacant/València, 38,3 hectàrees carbonitzades), el Túria (València, 66,9 hectàrees afectades), la serra d’Irta (Castelló, menys d’una hectàrea), la Mata (Alacant, 5,10 hectàrees) i el Penyagolosa (Castelló, menys de 10.000 metres quadrats).

Etiquetas
stats