Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El parlament valencià demana al Govern un informe anual sobre l’estat del CIE de València i els seus interns

Varios reclusos en una de las celdas del CIE de Zapadores.

Laura Martínez

València —

0

El parlament valencià ha acordat per majoria de tots els grups, excepte Vox, demanar al Govern central un informe anual sobre el CIE de València. La comissió de Drets Humans ha aprovat dimarts una proposició no de llei en què s’insta l’executiu perquè, mentre no es produïsca el tancament d’aquests centres, que consideren contraris als drets humans, el Ministeri de l’Interior elabore un informe de periodicitat anual “sobre l’estat de les seues instal·lacions i els serveis als interns que s’han dut a terme en el centre” i exigeix que el contingut siga públic.

L’informe que demanen les Corts Valencianes haurà d’incloure el nombre d’interns, desglossat per país d’origen i gènere, la data de naixement que conste en la fitxa policial, les circumstàncies de la detenció prèvia a l’internament, dies d’internament de cada persona, agents que treballen en el centre, serveis d’advocacia i intèrprets que assisteixen els interns, protocols específics per a dones i els acompanyaments duts a terme per ONGD.

La proposta, presentada per Compromís, critica l’“opacitat” dels centres d’internament i els casos d’agressions que s’hi han produït. Són, segons el parer de la diputada Cristina Rodríguez, llocs que les organitzacions han criticat per “vexacions, opacitat, agressions i falta de zel en les mesures de custòdia sobre persones que no han comés cap delicte”. Els parlamentaris han recordat la mort d’un intern el juny passat, que encara està investigant-se, i l’intent de deportació d’un home al desembre passat, veneçolà d’origen i en tractament per VIH. Casos dels quals van tindre coneixement “per la premsa”. El grup parlamentari de Ciutadans va plantejar una proposta arran d’aquest cas per a sol·licitar que no s’expulse persones vulnerables per problemes de salut.

El ple de les Corts Valencianes ja va aprovar en la sessió del 15 d’octubre de 2015 una resolució que declarava la Comunitat Valenciana “zona lliure de centres d’internament d’estrangers” i que instava el govern central a iniciar el procés de tancament.

En la sessió de dimarts, els grups parlamentaris demanen que fins al tancament dels centres es garanteixen “les millors condicions d’habitabilitat i serveis” per a les persones internes, denunciades diverses vegades per organitzacions que lluiten pels drets humans i pels mateixos interns.

Les obres de reforma del centre haurien d’haver començat al gener, com va prometre el ministre Marlaska, però, segons la Delegació del Govern, no hi ha un termini fix previst, ja que la mateixa empresa està encarregant-se de tots els CIE de l’Estat. Primerament hauria d’acabar les obres a Barcelona per a reformar l’edifici de València. Les obres promeses implicarien el tancament del centre del carrer de Sapadors durant prop de tres mesos i el trasllat dels interns a un altre centre.

Etiquetas
stats