Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carles Mulet (Compromís) reivindica el lleonés com a llengua al Senat

Miguel Giménez

València —

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha fet una intervenció d’un minut en lleonés a la Cambra Alta per a reivindicar, així, aquesta llengua i respondre d’aquesta manera al president de la Diputació de Lleó, el popular Juan Martínez Majo, que fa a penes un mes va qualificar de “vergonyós i lamentable” l’ús de les llengües cooficials de l’Estat –entre les quals hi ha el valencià– a les Corts Generals.

“Reitero que la bayura del nuessu Estáu son las suas llinguas y culturas y aspero poder ascuitar el llionés n’aquesta cámara lu más lluéu possible, acupando’l sou llugar n’igualdá col restu d’idiomas”, ha dit Carles Mulet, que ha demanat “respecte per totes les llengües”

El senador valencianista, que ja va respondre al seu dia a aquestes paraules anomenant “terròs ignorant” el dirigent castellanolleonés del PP, ha justificat aquest “petit gest” després de l’“emprenyament monumental” del president de la Diputació de Lleó en sentir Mulet expressant-se en valencià, “un idioma que poden parlar onze milions d’espanyols”.

D’aquesta manera, la resposta dels valencianistes ha estat reivindicar el lleonés com a llengua, que s’hi concedisca el rang d’oficialitat i que es puga sentir en institucions com la Diputació de Lleó, l’Ajuntament i el Senat, “esperem que aquest petit granet d’arena puga servir al lleonés o a l’asturià per a aconseguir l’oficialitat”.

Així, “malgrat la possibilitat que tenim els gallecs, els bascos, els castellans, els catalans, els balears i els valencians d’expressar-nos en la nostra llengua, encara no ho poden fer els parlants de l’asturlleonés, de l’aragonés, del portugués i de l’occità, ja que no ho tenen permés o habilitat, malgrat el patrimoni etnolingüístic i cultural, reconegut constitucionalment, que comporten”, ha indicat el senador valencià.

Etiquetas
stats