Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell comença a fer lleis

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

Laura Martínez

València —

Els projectes de llei arriben a les Corts Valencianes. Al cap d’un any i mig, comencen a aflorar els resultats de l’acció del Govern. Durant aquesta legislatura, tret de les lleis de pressupostos i d’acompanyament –obligatòries cada any– i uns quants decrets, totes les lleis aprovades i posades en marxa havien nascut dels diputats en les Corts.

Aquest dimecres es debatrà el primer projecte de llei elaborat directament per l’executiu, que serà esmenat en la Cambra: la Llei de la funció social de l’habitatge. Només el PP ha presentat esmena a la totalitat del text, per la qual cosa es preveu que passe a comissió, per debatre les modificacions parcials dels grups.

L’objectiu de la llei és evitar que hi haja habitatges buits mentre hi haja persones al carrer. Principalment, estableix dues vies: evitar els desnonaments –en el cas que la unitat familiar estiga en situació d’emergència social– i evitar que hi haja habitatges buits, obligant els propietaris –entitats bancàries, majoritàriament– a posar els immobles a disposició de la ciutadania. “Es faculta l’Administració a expropiar en certs casos l’ús d’aquests immobles per a posar-los també a disposició dels seus ocupants”, diu el text.

Aquesta mesura va ser la que va suscitar el dictamen desfavorable del Consell Jurídic Consultiu, que va apuntar que podria ser inconstitucional en el seu informe, en què assegura que no es pot imposar als propietaris que els seus habitatges estiguen ocupades ni es pot obligar els bancs a oferir lloguers socials, mentre defensa que el lloguer social siga opcional per a la banca.

El PP demana que es torne al Consell, basant-se en el dictamen del CJC, i critica que el text puga interferir en competències exclusives de l’Estat i que vulnera drets fonamentals, mentre que no ofereix “compromisos ni solucions concretes” ni apunta una “verdadera solució” a l’accés a l’habitatge dels més desfavorits.

En el projecte de Llei de pressupostos, també pendent d’aprovació, el Consell ha reservat 5,9 milions per al primer any d’aplicació d’aquesta llei, a través de diverses línies per als serveis de mediació amb entitats, els lloguers d’emergència i altres mesures per a prevenir desnonaments

El text encara ha de passar el tràmit parlamentari (debat d’esmenes a la totalitat i debat d’esmenes parcials en la comissió) fins a arribar al debat de les Corts en què quedarà la legislació definitiva. Aquest és, doncs, el primer projecte que emana del Consell, un dels més destacables, ja que es va prometre posar fi als desnonaments i reconéixer el dret a l’habitatge durant la campanya electoral i com a objectiu del Pacte del Botànic. De fet, és el primer punt de l’acord de legislatura.

Fins ara, la legislació s’ha basat en les propostes de les Corts i s’han aprovat mesures com l’Agència anticorrupció, la Llei d’emergència ciutadana, l’atenció sanitària als immigrants ‘sense papers’ o la Llei d’incompatibilitats d’alts càrrecs. Pendents de tramitació estan altres projectes del Consell, com la ‘Llei trans’ o la Llei de l’horta, que blinda el sòl contra l’especulació urbanística.

Etiquetas
stats