Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell impulsarà en 2020 un “gran pacte verd” per a fer front a l'emergència climàtica

Ximo Puig a l'aldea requenenca de Casas del Río, en plena Vall del Cabriel, durant l'enregistrament del missatge institucional de cap d'any.

Miguel Giménez

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que promourà en 2020 un “Green New Deal” valencià, un “gran Pacte Verd” que implique a tota la societat en un “acord transversal” per a fer front l'emergència climàtica amb mesures com un Pacte pels Boscos, la Llei de Transició Energètica o l'Estratègia Valenciana per la Biodiversitat.

Així ho ha expressat el president en el seu missatge de cap d'any, gravat en l'aldea requenenca de Casas del Río, en plena Vall del Cabriel, declarat enguany com a reserva de la biosfera per la Unesco, un escenari des del qual ha buscat mostrar la “lleialtat dels valencians cap a la seua terra” i la necessitat d'afermar la cohesió territorial.

El president ha destacat que la “sostenibilitat no és una opció”, sinó una “obligació moral” i una “resposta intel·ligent” a una situació d'emergència que s'ha d'assumir “sense negacionisme” i, al mateix temps, també “sense maximalisme”.

Si 2018 va suposar l'impuls del moviment feminista, 2019 serà recordat com “el de la consciència pel planeta, un any en què els joves ”han marcat el camí de la resposta a l'emergència climàtica“, ha manifestat el cap del Consell, qui s'ha mostrat partidari de ”propiciar una transició justa, que no deixe els més vulnerables com a víctimes de la defensa del planeta“.

“Els 17 objectius de desenvolupament sostenible que estableixen les Nacions Unides han de ser la nostra guia, una Constitució global d'obligat compliment”, ha indicat Ximo Puig, que ha advocat per establir “un nou contracte social de la humanitat per la superació de les desigualtats, pel treball decent i per la biodiversitat protegida”. “Ara, per a complir l'Agenda 2030, necessitem caminar junts, tots a l'una veu”, ha continuat.

“No podem acceptar que es deterioren l'aigua i la fauna de l'Albufera; no podem consentir la pèrdua de diversitat submarina a l'illa de Tabarca; no podem tolerar que el dèficit hídric amenace la flora del Penyagolosa, propietat dels valencians des de fa un any”, ha emfatitzat Puig, que també ha recordat els dolorosos moments viscuts amb les inundacions patides el mes de setembre passat a la Vega Baixa.

“Aquesta transformació social ha començat i ha de ser imparable”, ha assenyalat, especialment quan la Comunitat Valenciana “es troba en la zona zero del canvi climàtic, just en el cor del Mediterrani, on hi ha més risc d'inundacions, sequeres o onades de calor”.

Cimera de territoris perifèrics

Puig ha volgut acomiadar l'any, “des del punt més occidental de la Comunitat Valenciana”, des d'una de les seues “perifèries” i allí ha al·ludit a la necessitat de cohesionar el territori, també des del punt de vista social, respectant les singularitats de cada comarca i, per tant, “sense uniformitzacions que empobreixen, sense prejudicis, sense centralismes”.

“Si els valencians no volem ser discriminats en el conjunt d'Espanya, no podem permetre que cap territori de la Comunitat Valenciana se senta agraviat”, ha indicat.

El president ha anunciat en aquest sentit que convocarà en el primer trimestre de l'any una cimera de territoris perifèrics que reunisca representants de les 15 comarques i els 62 municipis valencians amb frontera amb comunitats veïnes.

“Són els llocs més allunyats del Palau de la Generalitat, molts d'ells afectats pel despoblament, com aquesta aldea de Casas del Río, de 25 habitants, i vull escoltar les seues reivindicacions i millorar la nostra cohesió”, ha explicat el president, que ha al·ludit també a la “fita històrica” que representa per a aqueixa cohesió l'alliberament de l'AP-7 entre Alacant i Tarragona després de mig segle de peatge.

El cap del Consell també ha incidit en què Espanya necessita “més cohesió”. “Jo també crec que s'ha parlat massa de Catalunya en els últims anys”, ha dit Puig, qui ha afegit: “És hora que Espanya afronte tots els reptes que té per a fer més viable un projecte junts, en comú. I ho ha de fer des del respecte a la seua diversitat”.

Reivindicació d'un finançament just

El president ha explicat: “Necessitem i exigim un nou Govern que atenga totes les problemàtiques territorials sense privilegis i sense discriminacions”, ha subratllat Puig, que ha remarcat que la Comunitat Valenciana “porta massa anys sense trobar resposta a allò que li és fonamental: un finançament just”. “És senzill: només demanem igualtat i justícia, amb lleialtat, amb fermesa, amb sentit de la història”, ha assenyalat.

El responsable del Consell ha fixat, d'altra banda, com a prioritats per a 2020 la creació de llocs de treball i l'aprofundiment en la justícia social, “amb una sanitat pública eficient i moderna, una educació en valors i innovadora i uns serveis socials inclusius i garantia d'humanitat”.

Lluita contra la violència masclista

Puig ha al·ludit també a la necessitat de combatre la violència masclista. “131 dones valencianes assassinades des de 2003 i més de 84.000 valencianes vigilades pels cossos policials són xifres intolerables”, ha remarcat el president. “Aqueix és hui el principal problema de la societat i tots i totes hem de contribuir a solucionar-lo: sense mirar cap a un altre costat, sense vacil·lacions, excloent als relativistes i la seua indignitat moral”, ha manifestat.

Etiquetas
stats