Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Consell modificarà “algun aspecte concret” del decret de plurilingüisme “si no s'ajusta a la llei”

El president Ximo Puig i el conseller d'Educació Vicent Marzà en la trobada d'escoles en valencià de Guadassuar

Europa Press

València —

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el decret de plurilingüisme és “correcte” i “no ha sigut una invenció política partidista”, però “si hi ha algun aspecte concret del decret que no s'ajuste a la llei” es “modificarà” perquè l'objectiu “irrenunciable” és que tots els alumnes sàpien castellà, valencià i anglès.

En una entrevista concedida a Europa Press, el cap del Consell ha indicat que la normativa de la Conselleria d'Educació -que ha sigut suspesa cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que ha obligat a aplicar l'anterior normativa del PP- s'assenta sobretot “en informes d'experts” i “no a través de la dinàmica pròpia d'una concepció política”.

“Hem fet un decret que en aquests moments té alguna contraindicació per part d'alguna instància jurídica”, ha reconegut, al mateix temps que ha destacat que des de la Generalitat volen que la justícia “finalment determine quin és el problema”.

El cap del Consell ha destacat que l'Executiu valencià acceptarà “en qualsevol cas la decisió judicial”, no obstant açò, no renunciarà “al principi d'igualtat d'oportunitats ni a la concreció que significa en el camp lingüístic que els xiquets sàpien castellà, valencià i anglès”, ha asseverat.

En la seua opinió, l'educació pública valenciana ve “del fracàs del PP”, que a la seua eixida de la Generalitat “va deixar una foto finish” en la qual un 6% dels xiquets valencians sap anglés, un 36% valencià i més d'un 90% castellà, la qual cosa denota “un dèficit fonamental” en la llengua anglòfona i “un molt important” en la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, veu necessari i “possible” que els alumnes estiguen capacitats en aquestes tres llengües, la qual cosa suposarà “una garantia de major igualtat d'oportunitats”.

Recuperació de drets

D'altra banda, preguntat per les decisions del Govern central de recórrer el decret de l'ús del valencià en l'Administració o mesures com la sanitat universal, Puig ha considerat “increïble” i “inhumà” que l'Executiu de Mariano Rajoy estiga en contra d'aquestes mesures i que a la Comunitat Valenciana “desaparega el copagament per a aquelles persones amb menys rendiment econòmic”.

“Han de respondre els que intenten paralitzar la recuperació dels drets de les persones, és el PP i el Govern d'Espanya qui ho ha d'explicar”, ha incidit el president de la Generalitat, qui ha agregat que des del Consell van a continuar fent aqueixes polítiques “coste el que ens coste en termes de debat amb el Govern”. En la seua opinió, l'Executiu de Rajoy “està llegint malament la realitat històrica en molts aspectes”.

Etiquetas
stats