Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell advoca per valoradors millor preparats per a eliminar el ‘tap’ en dependència

Una de les marxes que van recórrer la legislatura passada els carrers de València exigint l’aplicació de la Llei de dependència

Miguel Giménez

València —

Aplicar la Llei de dependència i posar-se al dia amb els dependents valencians –si el Govern i el ministre Montoro ho permeten i doten de més recursos la Comunitat Valenciana– és una de les prioritats del Consell del Botànic que presideix Ximo Puig amb Mónica Oltra com a vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Precisament, Oltra apuntava fa a penes una setmana que la Generalitat està fent un esforç per a reduir el deute pendent en despesa social, incloent-hi mesures com la incorporació de 1.800 dependents nous al sistema de pensions cada mes (22.000 l’any per a acabar amb el “tap” de 45.000 expedients –més les sol·licituds noves– en aquesta legislatura).

Perquè això siga possible, la Conselleria ha anunciat un canvi en el sistema de valoracions, de manera que s’incorporaran treballadors socials municipals a aquesta tasca, un model que començarà a aplicar-se enguany a la província d’Alacant –on es passarà de les cinc valoradores actuals a 105–, i que al final de l’any està previst que s’estenga a València i Castelló. A més, la Conselleria aporta fons perquè els ajuntaments alacantins contracten nou treballadors socials d’ajuda a la valoració –un per comarca.

Més recursos, més cobertura

Més recursos, més coberturaEl nou model en què treballa el departament de Mónica Oltra, que es va a posar en marxa a Alacant, on pitjor estan les llistes d’espera (l’any 2013 no es va introduir cap expedient nou al sistema), advoca per la creació d’equips multidisciplinaris que s’encarregaran de fer les valoracions. Com passa en la resta d’Espanya, s’aposta per la municipalització i pels Serveis Socials de proximitat. De moment, s’està formant –de manera teòrica i pràctica– els treballadors socials.

Així, es formaran equips compostos per diferents perfils professionals en funció de les necessitats de les persones, uns serveis que tenen com a objectiu potenciar l’autonomia enfront de la dependència, influint directament en la qualitat de vida de les persones, segons expliquen des de la Conselleria.

El full de ruta marcat per la Generalitat passa per augmentar cada any la cobertura del programa d’autonomia i dependència amb recursos econòmics, humans i materials, nodrint el desenvolupament dels equips de base i comarcals, o per la creació de serveis de prevenció i promoció.

La fi de les encomandes

La fi de les encomandesEn la legislatura passada, amb el Partit Popular en la Generalitat Valenciana, el personal que s’encarregava de les valoracions i de la gestió dels expedients de la dependència ho feia a través de dos encàrrecs de gestió de la conselleria de Benestar Social amb l’Institut Valencià d’Acció Social (Ivas).

De les valoracions s’encarregaven 80 persones contractades com a personal laboral, de les quals 40 van passar a dependre de l’Ivas i les altres 40 depenien d’una altra encomanda, que ha acabat aquest 30 d’abril i les funcions de la qual seran cobertes per 52 interins nous, que seran els que faran aquestes tasques.

És a dir, a partir d’ara, els 48 valoradors de les encomandes –personal amb una formació que en molts casos no tenia res a veure amb la dependència, com ara enginyers o arquitectes– seran substituïts per 52 funcionaris, mentre que el pressupost per a aquest menester es manté en 1,8 milions d’euros.

Etiquetas
stats