Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els auditors de la Generalitat detecten mil milions de sobrecost en Ciegsa

Un cartell de Ciegsa que anuncia la construcció de dos centres a la comarca de la Safor

Voro Maroto

València —

La Generalitat gestionada per diversos governs del PP va assumir un sobrecost de 1.130 milions d’euros en la construcció de col·legis públics. Segons l’informe provisional dels auditors de l’Administració valenciana, la Intervenció General, obres pressupostades en 1.304 milions van acabar costant 2.040 milions, un 64% més. Aquesta desviació a l’alça va costar 393 milions més en despeses financeres, diners que el Consell va demanar prestats davant de la falta de fons.

L’entitat que va assumir els sobrecostos és Ciegsa, la societat pública encarregada de l’adjudicació de les obres dels centres escolars, criticada de manera recurrent per l’oposició al PP per l’opacitat i la mala gestió. El Consell va absorbir el 2013 el seu deute de 1.300 milions i EU va responsabilitzar Ciegsa de deixar un forat de 250 milions d’euros, 15.000 xiquets en barracons i 154 col·legis amb fibrociment. Hi ha una investigació oberta per la gestió de l’empresa pública creada pel PP l’any 2000.

L’informe dels auditors l’ha desvelat el PSPV-PSOE, que assegura que demanarà una comissió d’investigació. “Estem davant d’un escàndol de primera magnitud que implica un altre capítol de malversació de cabals públics, mala gestió i balafiament pel PP, que necessita aclarir per què es va optar per la licitació de centres a través d’aquesta entitat a pesar dels sobrecostos importants que suposava i quan s’ha demostrat que la conselleria pot encarregar-se directament de la licitació de les obres de manera molt més barata”, assegura Manuel Mata, portaveu socialista en les Corts Valencianes.

Una enganyifa de quasi 3.000 milions

“Ciegsa s’ha berenat més de 2.826 milions de les arques valencianes en assumir la Generalitat fins i tot deute no comprovat i haver de fer front a despeses originades exclusivament com a conseqüència de la seua nefasta gestió, tal com apunten els 33 milions que es van haver d’abonar en compensació per l’ajornament de pagaments”, assegura Mata. El PSOE també critica “l’absència total de control en l’empresa pública”. Per exemple, “hi ha centres que encara estan fins i tot sense inscriure a nom de la conselleria”.

Els sobrecostos –l’increment del preu final d’una obra per millores o correccions negociades entre empresa i Administració al marge de la licitació inicial– han estat habituals en les últimes dècades a Espanya. Per a molts, és un exemple clar de l’anomenat “capitalisme d’amiguets”. També per al PSOE. “Mentre els xiquets estudiaven en barracons o aules massificades, el PP regalava els diners per a la construcció de col·legis a constructores privades sense que fins ara en coneguem el motiu. Els responsables hauran d’aclarir-nos ara a qui va beneficiar el PP”.

Etiquetas
stats